IAKO NE MOGU OD ŠTEDNJE

Nasljednici štediša Ljubljanske banke moraju platiti porez

Ljubljanska banka

Ljubljanska banka

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Nakon dvadesetogodišnjih uzaludnih nastojanja štediša Ljubljanske banke da dođu do svog novca, na mukama su sada i njihovi nasljednici. Od svojih roditelja, teta ili braće naslijedili su svu imovinu, pa tako i dva desetljeća staru štednu knjižicu u Ljubljanskoj banci, do novca ne mogu i pitanje je kad će raspolagati njime, ali to hrvatsku državu ne priječi da im na tu štednju naplati porez na nasljedstvo od pet posto

Da apsurd bude veći, Ministarstvo financija obračunava porez na osnovu podataka o štednji i pripadajućoj kamati koje mu dostavlja Ljubljanska banka, koja tu istu štednju ne želi isplatiti. Pritom banka obračunava manju kamatu nego što je bila ugovorena, pa je ironija u tome da na taj način smanjuje osnovicu na koju se plaća porez.

Dvoje nasljednika s kojima je Novi list razgovarao, ali koji žele ostati anonimni, ističu da su bili u šoku kad im je država razrezala porez na štednju u Ljubljanskoj banci, iako je pitanje hoće li i oni za svog života doći u priliku podići taj novac.

'Naslijedio sam od brata polovicu stana, štednu knjižicu u Privrednoj banci Zagreb na oko pet tisuća kuna i oko 20 tisuća eura štednje u Ljubljanskoj banci. Računao sam da ću platiti porez na nasljedstvo, ali ostao sam u šoku kad sam shvatio da moram platiti i gotovo osam tisuća kuna poreza na štednju u Ljubljanskoj banci, koju možda nikada neću vidjeti, pa će za koju godinu i moji nasljednici ponovno plaćati isti porez na štednju koju će i oni čekati', kaže sedamdesetogodišnji Karlovčanin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi