ozbiljan poremećaj

Sezona šopinga ugrožena, sve veći kaos na brodarskim tržištima, a posebno brine opskrba jednom važnom sirovinom

03.08.2021 u 14:06

Bionic
Reading

Vrhunac sezone šopinga poznat pod imenom Crni petak ove bi godine mogao doći pod znak pitanja i to zbog poremećaja u opskrbi roba širom svijeta

O kaosu na brodarskom tržištu i rastu vozarina već smo pisali prošloga tjedna, a čini se da se otad situacija dodatno pogoršala. Najveći uteg su ogromne poplave u zapadnoj Europi i kineskoj provinciji Henan koje su uzrokovale pravi metež među brodarima.

Prirodne katastrofe su oštetile željeznice koje se koriste za isporuku robe i sirovina u obje regije. Voda je nadirala u industrijska područja u velikoj mjeri oštećujući objekte, strojeve i skladišta, izjavile su za CNBC tvrtke u industriji opskrbnog lanca.

"Crni petak i blagdani, za koje se traže proizvodi (i sirovine), suočit će se s najvećim posljedicama", rekao je Pawan Joshi, izvršni potpredsjednik softverske tvrtke E2open u e-pošti za CNBC.

"Potrošačka elektronika, namještaj u spavaonicama, odjeća i kućanski aparati i dalje će biti deficitarni s početkom kupovine u novoj školskoj godini, a ući će i u špicu blagdanske sezone kupnje", rekao je.

Kašnjenja u distribuciji sirovina potrebnih za proizvodnju robe imat će kaskadni učinak i poremetit će lance opskrbe "tjednima i mjesecima", rekao je Joshi.

Izvršni direktor brodarske tvrtke rekao je da su poplave u Kini i Europi "još jedan udarac tijelu" za globalne opskrbne lance.

Opskrbne lance već su ove godine uvelike poremetili krize poput nedostatka transportnih kontejnera, incidenta u Sueskom kanalu i slučajeva Covida koji uzrokuju kašnjenja u brodskim čvorištima u južnoj Kini.

  • +3
Oslobođen Ever Given u Sueskom kanalu Izvor: EPA / Autor: Mohamed Hossam

Nekoliko tvrtki, uključujući najvećeg njemačkog proizvođača čelika ThyssenKrupp, proglasilo je višu silu. Događaj više sile događa se kada nepredvidive okolnosti, poput prirodnih katastrofa, spriječe jednu stranku da ispuni svoje ugovorne dužnosti, oslobađajući ih od kazni.

Neke od poplavama najteže pogođenih industrija uključuju automobile, tehnologiju i elektroniku. Dodatni problem bit će i opskrba bakrom koji se koristi u mnogim proizvodima od elektronike do električnih vozila.

Provincija Henan u Kini pogođena poplavama glavno je središte proizvodnje bakra. Cijene bakra prošlog su tjedna snažno porasle zbog zabrinutosti oko opskrbe, budući da je Henan posljednjih godina zabilježio snažan rast topljenja bakra.

  • +2
Poplave u Kini Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP / Profimedia

Nada u rastuću potražnju bakra povezana je s obnovom oštećene infrastrukture u središnjoj Kini. Elektroenergetski sektor u Kini posebno je snažan pokretač potražnje za bakrom.

U međuvremenu, u glavnom gradu Henana Zhengzhouu, poremećaj bi mogao pogoditi čitav niz industrija, od automobila do farmaceutskih proizvoda i biotehnologije, rekao je Ryan Seah, obavještajni analitičar APAC -a u Everstreamu.

Zhengzhou je također sjedište velike tvornice koju vodi Hon Hai Precision Industry, poznata i kao Foxconn. To je najveća svjetska tvornica za montažu Appleovih iPhone uređaja. Foxconn je prethodno rekao CNBC-u da je "aktivirao plan hitnih mjera za mjere zaštite od poplava na tom mjestu".