svjetske burze

Nakon tri tjedna pada, cijena nafte ponovno iznad sto dolara za barel

25.07.2022 u 08:05

Bionic
Reading

Na londonskom je tržištu cijena nafte prošloga tjedna porasla, prvi put nakon tri tjedna pada, jer trgovci procjenjuju da bi, unatoč usporavanju rasta svjetskog gospodarstva, ponuda mogla biti slabija od potražnje. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 2 posto, na 103,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3 posto, na 94,70 dolara.

Prošloga su tjedna cijene 'crnog zlata' prilično oscilirale, ovisno o tome jesu li u fokusu ulagača bile vijesti o potražnji ili ponudi.

Zbog visoke inflacije, većina središnjih banaka u svijetu povećava kamatne stope, što će usporiti rast gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Prošloga je tjedna Europska središnja banka podignula ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, više nego što se očekivalo, dok će ovoga tjedna američki Fed ponovno povećati kamatne stope, vjerojatno za 0,75 postotnih bodova.

Unatoč rastu cijene novca i usporavanju rasta gospodarstava, na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla.

Posljedica je to poremećaja u opskrbi, s obzirom na rat u Ukrajini i sankcije Zapada protiv Rusije.

Ulagače zabrinjava i situacija u Libiji u kojoj se zbog sukoba između vlasti i pobunjenika često prekida proizvodnja.

"Libijska se proizvodnja oporavlja, ali s obzirom na sukobe u glavnom gradu, nitko ne zna koliko će dugo oporavak trajati", rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a, budući da bi sukobljene strane zbog zastoja u pregovorima mogle ponovo posegnuti za oružjem.

Potporu cijenama pružaju i naznake snažne potražnje u Aziji. Potražnja za benzinom i derivatima u Indiji porasla je u lipnju na rekordno visoku razinu, unatoč višim cijenama, uz 18 posto višu potrošnju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Aktivnost indijskih rafinerija blizu je najviših razina u povijesti, kažu analitičari.

S druge strane, u SAD-u domaća proizvodnja nafte raste, dok potražnja slabi. Prema posljednjim podacima, na benzinskim je crpkama zbog rekordnih cijena potražnja na vrhuncu ljetne sezone putovanja pala gotovo osam posto na godišnjoj razini.

Zbog toga su prošloga tjedna cijene nafte na američkim tržištima pale.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, zahvaljujući oporavku svjetskog gospodarstva od koronakrize, od početka ove godine cijene su nafte, ponajviše zbog rata u Ukrajini, skočile više od 40 posto.