KREDITI POD POVEĆALOM

Nakon stečaja Centar banku češlja USKOK

25.09.2013 u 09:53

Bionic
Reading

Nakon potpunog financijskog sloma, Centar banka postala je i predmetom istrage USKOK-a. Istraga je otvorena početkom rujna, po prilici u vrijeme kada i stečaj Centar banke, a odnosi se na poslovanje te banke u posljednjih nekoliko godina, doznaje Večernji list

Pod povećalom su kreditni plasmani Centar banke te povlaštene informacije o tome da banka ide u stečaj zahvaljujući kojima su pojedinci na vrijeme povukli svoj kapital.

USKOK-ovi istražitelji su iz HBOR-a i HNB-a već izuzeli najvažniju dokumentaciju o poslovanju Centar banke, a do sada je saslušano više bivših članova upravnog i nadzornog odbora banke, piše Večernji list.

Kakvi su dosadašnji rezultati istrage nije poznato, ali podosta pitanja koje istražitelji postavljaju rukovodstvu Centar banke odnosi na poteze koje je vukao bivši većinski vlasnik Dragutin Biondić. Problem su, kao i u Karlovačkoj banci, krediti koje je banka davala, a nisu se vraćali.

Mediji su već objavljivali da je Centar banka posljednjih godina poslovala s gubicima, a jedan od većih dužnika koji nije vraćao kredite bila je tvrtka Coning čiji je vlasnik bio Radimir Čačić, bivši potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića (vlasnički udio u Coningu Čačić je prenio na odvjetnički ured). Taj podatak posebno dobiva na težini u kontekstu činjenice da je država prije godinu dana odlučila spašavati malu privatnu Centar banku i u nju je ulupala 49 milijuna kuna.

Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras prije dva tjedna je o tom velikom promašaju rekao da je 'odluka države da sudjeluje u dokapitalizaciji Centar banke u tom trenutku bila logična, da su procjene govorile kako se to ulaganje može isplatiti, da se banka može konsolidirati i da se na osnovi toga projekta može pokrenuti okrupnjavanje sektora malih banaka'.