HEALTHY MEAL STANDARD

Nakon Siska, Grad Varaždin službeno postao gradom zdrave vrtićke prehrane

27.04.2023 u 09:10

Bionic
Reading

U utorak je u salonu palače Patačić Gradu Varaždinu, odnosno Dječjem vrtiću Varaždin, službeno uručen certifikat Healthy meal standard, čime Varaždin i službeno postaje Grad zdrave vrtićke prehrane, nakon Grada Siska koji je pionir i predvodnik zdrave dječje prehrane u osnovnim školama i vrtićima

Certifikat su zamjeniku gradonačelnika Varaždina Miroslavu Markoviću uručili predstavnici Bureau Veritas Croatia certifikacijske kuće, te predstavnici tvrtke iz području znanosti o hrani RED FORK koja je implementirala i pratila uvođenje Healthy Meal Standard u Dječji vrtić Varaždin.

Certifikat se dodjeljuje osnivaču kada uključi sve jedinice neke kategorije u HMS sustav, a u Varaždinu su to svi objekti Dječjeg vrtića Varaždin. Vizija i misija Grada Varaždina je, kako je istaknuto, osigurati djeci da obroci u dječjim vrtićima od samog početka njihovog odrastanja prate najviše standarde kvalitete prehrane kako bi im na vrijeme prenijeli zdrave prehrambene navike, piše eVaraždin.

'Ovo je prilika da prikažemo na koji način ova gradska uprava promišlja o budućim generacijama. Nastavit ćemo i dalje u tom smjeru, a uključit ćemo i naše lokalne OPG-ove s eko hranom kako bi se borili protiv dijabetesa i pretilosti, što je nažalost kod nas trend. To ćemo sada pokušati ispraviti odmah u startu jer izgradnja zgrada ništa ne znači ako u njima ne brinemo za buduće generacije', rekao je Marković.

Kako je pritom pojasnila ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak, između ostalog, vrtić djeci dnevno osigurava po četiri nova zdrava obroka, a izbačeno je prženje u dubokom ulju, uvedene su sve vrste kaše u obroke, umjesto margarina koriste se maslac i maslinovo ulje.