SINDIKATI PROCIJENJUJU

Nakon izbora drastičniji rezovi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.04.2009 13:45
  • Objavljeno 22.04.2009 u 13:43
Ozren Matijašević

Ozren Matijašević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Niksa Stipanicev

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević kazao je danas u Osijeku kako sindikat očekuje da nedavni rebalans državnog proračuna neće biti i jedini u ovoj godini te da će 'uslijediti i drastičniji rezovi, ali, zbog političke pragmatike, tek nakon lokalnih izbora'

Na konferenciji za novinare Matijašević je takva očekivanja obrazložio tvrdnjama da su predviđanja o padu BDP-a za 2 posto 'preoptimistična', a prevelika su i očekivanja od turističke sezone.

Ocijenio je kako HUS podržava donošenje smjernica za politiku plaća, ali putem konsenzusa i socijalnog dijaloga, i uz uvjet da to bude usko vezano uz politiku cijena, što bi na kraju trebalo rezultirati do dogovora o nacionalnoj politici plaća.

Matiješević je kazao kako HUS podržava racionalizaciju troškova u upravi i lokalnoj i regionalnoj samoupravi te usklađivanja plaća na državnoj i lokalnoj razini s realnim gospodarskim prilikama, ali ne putem suspendiranja kolektivnih ugovora, što će za posljedicu imati prosvjede dijela sindikata javnog sektora, koje HUS podupire, već da se kolektivni ugovori, ako je potrebno, dogovorno mijenjaju.

Usprotivio se bilo kakvom dogovornom reguliranju plaća u privatnom sektoru, koje ovise isključivo o poslovanju tvrtki i prosječno su za 10 posto manje od prosječne hrvatske plaće, kao i mogućnosti smanjivanja minimalne plaće, dok se ne iscrpe sve druge mogućnosti.

'Tek nakon što nam se dokaže da je primjena minimalne plaće uzrok poteškoća u poslovanju, a to se može jedino ako se prethodno iscrpe sve druge mogućnosti, poput smanjivanja broja i visine menadžerskih ugovora te brojnih povlastica, možemo učiniti ustupak da se u toj djelatnosti ove godine ne primjeni dogovoreno povećanje minimalne plaće', kazao je Matijašević.

Najavio je kako će HUS i ove godine međunarodni praznik rada 1. svibnja obilježiti prosvjedom te da će se, ako se idućih dana ništa ne dogodi, prosvjed odnositi na stanje u brodogradnji.

Kazao je kako ova sindikalna središnjica smatra da u pregovorima s Europskom unijom o toj djelatnosti hrvatski pregovarači daju nepravedno velike ustupke europskoj administraciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi