statistika dzs-a

Najveći rast proizvođačkih cijena od listopada 2012.

12.07.2021 u 08:56

Bionic
Reading

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u lipnju ove godine porasle za 7,8 posto prema lipnju lani, što je njihov najveći rast od listopada 2012. godine.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u lipnju ove godine porasle za 1,1 posto u odnosu na svibanj te za 7,8 posto prema lipnju lani.

Na inozemnom tržištu, pak, te su cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,5 posto, a na godišnjoj razini za 6,5 posto.

Rast za 7,8 posto najviši je od listopada 2012., a prvenstveno je posljedica rasta u cijena energije, koje su za 25,3 posto više u usporedbi s lipnjem 2020., navode analitičari RBA u svom tjednom komentaru.

Dodaju da su zamjetno blaži rast bilježile ostale kategorije proizvoda, pri čemu među njima predvode intermedijarni proizvodi, s rastom od 3,4 posto.

Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju više su za dva posto na godišnjoj razini, a kapitalnih proizvoda za 1,6 posto. Proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju zadržale su stabilnost, pokazuju podaci DZS-a.

Na mjesečnoj razini, po glavnim industrijskim grupacijama, u lipnju su proizvođačke cijene na domaćem tržištu porasle u energiji za 2,8 posto, u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,8 posto, u kapitalnim proizvodima za 0,6 posto i u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,4 posto.

Istodobno su pale proizvođačke cijene kod intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto.

Krajem tjedna podatak o potrošačkim cijenama

Podatak o proizvođačkim cijenama uvod je u nadolazeću objavu potrošačkih cijena za lipanj, koja je na rasporedu na samom kraju tjedna.

Stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u svibnju je na godišnjoj razini iznosila 2,1 posto, isto kao i u travnju, a riječ je o najvišoj stopi rasta cijena od kolovoza 2018.

U RBA procjenjuju da će objava potrošačkih cijena za lipanj pokazati blago usporavanje godišnje stope inflacije u odnosu na prethodna dva mjeseca, potvrđujući da nema jednoznačnog povećanja potrošačkih cijena, iako, navode, uobičajeno se s vremenskim odmakom određeno prelijevanje s proizvođačkih na potrošačke cijene zaista događa.

"Rast inflacije potrošačkih cijena prema sadašnjim očekivanjima privremenog je karaktera i zasigurno će ostati oko 2 posto u drugoj polovini godine. ,Ipak i takve stope daleko su iznad prosjeka posljednjih osam godina, od oko pola posto. Posljedično, prosječna godišnja stopa inflacije za Hrvatsku u 2021. prema našim očekivanjima iznosit će 1,8 posto", navode iz RBA.