POLUGODIŠNJI REZULTATI

Najveće domaće korporacije unatoč krizi dobro posluju, no utjecaj skupljih energenata uskoro bi mogao pomrsiti račune

03.08.2022 u 18:52

Bionic
Reading

Sezona objave polugodišnjih financijskih izvješća kompanija pokazala je da se vodeće burzovne uzdanice dobro nose sa problemima koje pritišću gospodarstvo. Većina kompanija iz sastava CROBEX 10 u prvih šest mjeseci bilježi rast prihoda i dobiti. No unatoč solidnim ostvarenjima, pokazatelji profitabilnosti su pod pritiskom zbog rastućih troškova i gubitka tržišta u Rusiji i Ukrajini

Među sastavnicma indeksa CROBEX10 najbolje rezultate ostvarile su turističke kompanije i brodski prijevoznici, a na strani istaknutih dobitnika je i jedan industrijski div.

Nakon dvije pandemijske godine turističke tvrtke su prodisale punim plućima. Premda polugodišnji rezultati ne obuhvaćaju ključne turističke mjesece, jasno pokazuju trendove opravka. U odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, najveća hotelijerska kuća Valamar Riviera ostvarila je skok prihoda od 154 posto, uz rast operativne dobiti od 34,4 posto.

Iako je po prihodima dostignut rekordna 2019. godina, profitabilnost je zaostala zbog osjetnog rasta troškova. Uspoređujući rezultate s prvim polugodištem zadnje pred-krizne godine, s podjednakim prihodima od prodaje, prilagođena EBITDA Valamar Riviere je u prvom polugodištu 2022. godine manja za 57,6 milijuna kuna. To je u potpunosti rezultat povećanih troškova električne energije i rada.

  • +15
Dobra sezona pogurat će rezultate turističkih kompanija Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlić

Adris grupa, koja, uz turistički biznis, obuhvaća osiguranje i proizvodnju hrane, prvo polugodište je zaključila s rastom prihoda od 15,2 posto (na 2,92 milijarde kuna) i čistom dobiti od 157 milijuna kuna što je trostruko više u odnosu na isto razdoblje lani. Prihod turističkog dijela dvostuko je veći nego nego u prvih šest mjeseci lani, odnosno pet posto viši od rekordne 2019. godine.

Pulska Arena Hospitality Group bilježi skok prihoda od gotovo 250 posto i pozitivan operativni rezultat za razliku od lanjskog gubitka.

Odlične rezultate zabilježili su brodari koji već drugu godinu uživaju blagodati visokih vozarina. Najveća brodarska kompanija, Atlantska plovidba, ostvarila je rast prihoda od 53 posto (na 227 milijuna kuna), a dobit joj je gotovo utrostručila dosegnuvši 127,2 milijuna kuna.

U proizvodnom sektoru nastavak poslovnog procvata bilježi Končar Grupa. U prvih šest mjeseci konsolidirani prihodi najvećeg domaćeg proizvođača elektro opreme dosegnuli su 2,35 milijardi kuna, što je čak 43,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Istovremeno, dobit je skočila više od tri puta na 225,2 milijuna kuna. U prvom polugodištu ugovoreni su novi poslovi vrijedni čak 2.624,6 milijuna kuna, što je za 446,4 milijuna kuna ili 20,5 posto više u odnosu na prošlu godinu.

I Hrvatski Telekom je zaključio prvu polovicu 2021. godine u pozitivnom tonu rastom organskih prihoda za 0,5 posto na 3,5 milijardi kuna prihoda i povećanjem EBITDA-e nakon najmova za 3,2% na 1,3 milijarde kuna, što je rezultat dobrog poslovnog zamaha i pozitivnog učinka transformacije operativnog modela poslovanja. Negativni utjecaj na rezultate imao je rast cijena energenata.

  • +9
Predstavljanje 5G Atlasa Hrvatskog Telekoma Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matej Grgić

Snažan rast prihoda uknjižile su vodeće prehrambene kompanije. Grupa Podravka u prvom je polugodištu ostvarila prihode od prodaje od 2,4 milijarde kuna, što je 195,7 milijuna kuna ili 8,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Unatoč snažnom rastu prodaje dobit je stagnirala zbog povećanih troškova sirovina, materijala i energenata. To je imalo znatan negativan utjecaj na uvjete poslovanja, i u segmentu prehrane i u segmentu farmaceutike. U prvoj polovici godine troškovi sirovina su porasli za 21,6 posto, a ograničen pristup tržištima Rusije i Ukrajine dodatno je negativno utjecao na profitabilnost segmenta farmaceutike.

Još veći udar na profitabilnost pretpjela je Atlantic Grupa kojoj su poslovni prihodi porasli 15,2 posto, dok je neto dobit pala za 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U izvješću se naglašava da je dio porasta prihoda rezultat dizanja prodajnih cijena, čime su samo djelomično kompenzirani negativni utjecaji značajnih poskupljenja ključnih sirovina, pakirnog materijala, energenata i usluga.

Rat u Ukrajini najnegativnije je utjecao na poslovanje AD Plastika, najvećeg domaćeg proizvođača auto dijelova. Kompanije je u prvoj polovini godine pretrpjela gubitak od 59,46 milijuna kuna pod utjecajem snažnog pada prihoda i vrijednosnih usklađenja u iznosu od 75 milijuna kuna napravljenih na temelju procjene nadoknadivosti imovine ruskih društava. Poslovni prihodi iznosili su im 433,09 milijuna kuna što je 30,4 posto manje nego u prvom polugodištu 2021., a normalizirana EBITDA 18,58 milijuna kuna te je niža za 77,5 posto.

  • +16
AD Plastik Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Osim rusko-ukrajinske krize koja je negativno utjecala na rezultate ruskih društava, poslovanje i dalje trpi zbog nedostatka poluvodiča na tržištu.

Rusko-ukrajinska kriza značajno je oslabila poslovne aktivnosti Ericssona Nikole Tesle na bjeloruskom, ali i okolnim tržištima što se u konačnici odrazilo i na poslovne rezultate. Kompanije je ostvarila rast poslovnih prihoda od 5,7 posto (na 1,08 milijardi kuna), ali je pretrpjela pad dobiti od 33 posto (na 68,4 milijuna kuna).

Solidni poslovni rezultati većeg dijela kompanija nisu popravili raspoloženje ulagača. Negativni trend nastavljen je i u zadnjem tjednu srpnja te je na mjesečnoj razini CROBEX oslabio 2,15 posto, a CROBEX10 1,92 posto. To pokazuje da su rizici koje donose zahuktala inflacija, rast kamatnih stopa i opasnost od recesije prevladali nad ohrabrujućim polugodišnjim rezultatima kompanija.

Velika inflacija ostavlja posljedice na građane i poduzeća Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Najveći pesimizam ulagači su u srpnju iskazali prema dionicama u segmentu prerađivačke industrije te je indeks CROBEXindustrija na mjesečnoj razini potonuo 2,8 posto. S druge strane, najveći dobitnici su brodari pa je CROBEX transport ojačao gotovo dva posto.

Za razliku od Zagrebačke burze, na razvijenim tržištima u proteklih mjesec dana prevladalo je pozitivno raspoloženje. Indeksi su rasli potaknuti pozitivnim tromjesečnim izvješćima američkih tehnoloških divova koji signaliziraju da bi vodeći američki dionički sektor mogao dobro podnijeti usporavanje gospodarske aktivnosti.