BRITANSKI HSBC

Najveća europska banka zamrzava plaće i prestaje zapošljavati

01.02.2016 u 10:14

Bionic
Reading

Najveća europska banka, britanski HSBC u ovoj će godini zamrznuti nova zapošljavanja i plaće na globalnoj razini u sklopu najnovijih mjera štednje, doznaje Reuters iz dva izvora

Bančinim zaposlenicima u petak je poslan e-mail o pojedinostima najnovijih mjera štednje, kazali su ti izvori pod uvjetom anonimnosti. Poput brojnih drugih vodećih svjetskih banaka, HSBC provodi mjere smanjenja troškova kako bi poboljšao profitabilnost i povrat za dioničare, nastojeći do 2017. uštedjeti godišnje do 5 milijardi dolara.

Najveća europska banka objavila je u lipnju lani da planira ukinuti gotovo svako peto radno mjesto i smanjiti svoju investicijsku banku za trećinu kao odgovor na slabi gospodarski rast i strožu globalnu regulaciju banaka.

'Kao što je označeno u našem planu Investitor Update, cilj nam je značajno smanjiti troškove do kraja 2017. godine', rekla je glasnogovornica HSBC-a za Reuters, potvrdivši sadržaj e-maila poslanog osoblju.

U listopadu su zaposlenicima u odjelu za investicijsko bankarstvo u Londonu smanjenje plaće za 10 posto, u skladu s nastojanjima banke da upravlja troškovima.

Vijesti o zamrzavanju plaća i zapošljavanja uslijedile su nakon tjedna u kojem je Uprava HSBC-a razmatrala mogućnost preseljenja sjedišta u Hong Kong i raspravljala o strategiji banke. Odluka o sjedištu banke mogla bi biti donijeta početkom sljedećeg tjedna, kazao je prošlog tjedna jedan izvor iz te banke.