BURZOVNI LIDERI

Najuspješniji su brokeri Erstea

11.02.2009 u 12:15

Bionic
Reading

Najuspješnija brokerska kuća po ostvarenom prometu u 2008. bila je Erste vrijednosni papiri s udjelom od 12,4 posto. Vodeće brokerske kuće u protekloj godini nisu zabilježile značajniji pad prometa, unatoč dramatičnom padu cijena dionica i osjetno slabijem trgovanju u drugom dijelu godine

Erste vrijednosni papiri istisnuli su s vodeće pozicije Intercapital koji je pet godina zaredom osvajao titulu najuspješnije brokerske kuće. Brokersko-investicijska tvrtka dvojca Daniel Nevidal i Tonči Korunić i dalje dominira u trgovini obveznicama, držeći gotovo 60 posto tržišta, dok su Erste vrijednosni papiri zadržali prvenstvo u trgovanju dionicama.

Najveći iznenađenje su brokeri Privredne banke Zagreb koji su ostvarili 2,8 milijardi kuna prometa, skočivši na treće mjesto sa 10. mjesta 2007. godine. PBZ brokeri protekle su godine pokrenuli sustav online trgovine PBZ Investor, koji je u kratko vrijeme stekao veliku popularnost među burzovnim igračima. Zahvaljujući unapređenju usluge uspjeli su gotovo udvostručiti promet i povećati svoj tržišni udjel s tri na 7,2 posto.
 
Na četvrtom mjestu po ukupnom prometu su brokeri Raiffeisen banke čiji udjel je pao sa 8,6 na 6,7 posto. 'Neovisne' brokerske kuće uspješno se odupiru dominaciji bankarskih divova. Fima na petom mjestu, HITA vrijednosnice na osmom i Prva Generacija na desetoj poziciji uspješno se bore protiv 'bankara' širokom bazom klijenata, modernim online sustavima trgovanja (e-trading) i povoljnim provizijama. Najveći pomak među njima napravila je brokerska kuća HITA vrijednosnice koja je povećala svoj tržišni udjel sa 2,6 posto na 4,9 posto.

Boje neovisnih uspješno brani i Auctor na čvrstom šestom mjestu. Od samih je početaka to jedna od najjačih brokerskih kuća, orijentirana je uglavnom na institucionalne ulagače. Brokeri Zagrebačke banke zauzeli su skromno sedmo mjesto, daleko ispod potencijala najveće hrvatske bankarske grupacije.

Ovogodišnji siječanj, u kojem je zabilježen osjetan pad burzovnog prometa, nije donio promjene u vrhu ljestvice najuspješnijih brokerskih kuća. Erste vrijednosni papiri učvrstili su vodeći položaj, povećavši tržišni udjel na 15,4 posto. Među prvih deset uspjeli su se probiti Era kapital (sedmo mjesto), Abakus brokeri (deveto mjesto) i Centar banka (10. mjesto).