HANFA U POSJETI

Nadzor u SKDD-u, šefica na putu u Africi

Bionic
Reading

Regulator tržišta kapitala u izvanrednom je nadzoru Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), dok je predsjednica uprave Vesna Živković na službenom putu u Južnoafričkoj Republici

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) još je u petak došla u nadzor nad SKDD-om, i to zbog slučaja brokerske kuće Prva generacija, piše Poslovni dnevnik, pozivajući se na neslužbene izvore. I regulator i depozitorij šute o nadzoru i njegovim razlozima. Do predsjednice uprave SKDD-a Vesnu Živković ne može se doći jer je ona na službenom putu i neće je biti do kraja tjedna. Navodno je u Južnoafričkoj Republici.

Iz Hanfe kažu da se o aktivnostima koje obavlja tijekom provođenja nadzora ne obavještava javnost zbog poštivanja načela povjerljivosti postupka. Hanfa je, podsjetimo, prije samo tri mjeseca pokucala na vrata SKDD-u jer depozitorij nije objavio koliko je mađarski Mol stekao dionica Ine u otvorenoj ponudi za kupnju, a trebao je. Hanfa se pravdala javnim interesom i samostalno objavila količinu dionica koju je mađarski Mol kupio u ponudi.

Ovoga puta, okidač nadzora je, navodno, brokerska kuća Prva generacija čiji je vlasnik Davor Maričić u prijevaru uvukao i neke klijente. Budući da su 'ispraznili' tzv. račun broj 13, kroz koji se trguje novcem klijenata, a riječ je o manjku od osam milijuna kuna, taj iznos morao bi se pokriti novcem iz Fonda za zaštitu ulagatelja u koji su investicijska društva uplaćivala novac u slučaju da jedno od njih propadne. Fondom upravlja SKDD. No, u slučaju Prve generacije radi se o prijevari, a Fond je zamišljen kao sredstvo pomoći onima koji su propali zbog krivih poslovnih odluka.

Mnogi su počeli negodovati i kažu da je reakcija Hanfe i SKDD-a došla prekasno. Prvi potez pokrenuo je, naime, depozitorij nakon što Prva generacija mjesecima nije plaćala članstvo SKDD-u. Tek nakon toga i Hanfa i Zagrebačka burza stopirali su poslovanje te brokerske kuće. Na tržištu se počelo pričati da se u depozitoriju počelo dogovarati oko toga na koji način i kome se isplaćuje maksimalnih 150.000 kuna iz Fonda.