SPORTSKA ULAGANJA

Na svaki euro uložen u sport, 74 centa bruto dodane vrijednosti

30.11.2020 u 13:18

Bionic
Reading

Na svaki euro uložen u sport u Hrvatskoj u prosjeku se generira 74 centa bruto dodane vrijednosti, rečeno je u ponedjeljak na online konferenciji o investicijama u sport, na kojoj su predstavljeni rezultati satelitskog računa sporta i studije o investicijama u sport

Prema toj studiji, sport je u Hrvatskoj u 2015. godini izravno generirao 878 milijuna eura bruto dodane vrijednosti, što je 2,4 posto ukupne stvorene bruto dodane vrijednosti u Hrvatskoj. Dodavanjem neizravnih učinaka u opskrbnim mrežama koje se vežu za djelatnosti izravno povezane sa sportom, ukupan efekt prema toj studiji iznosi 1,39 milijardi kuna ili 3,75 posto ukupne bruto dodane vrijednosti.

Za svaki euro stvorene bruto dodane vrijednosti u djelatnostima izravno povezanima sa sportom, dodatnih 58 centi stvara se u opskrbnim mrežama, što je, kako je istaknuto, iznad prosjeka cijelog gospodarstva.

Sport pridonosi zaposlenosti s 44.861 izravno zaposlenom osobom, što je 2,9 posto od ukupne zaposlenosti u Hrvatskoj, po čemu je Hrvatska na četvrtom mjestu u Europskoj uniji i iznad prosjeka EU 27 od 2,72 posto.

Prema satelitskom računu sporta i studije o investicijama u sport, sektori s najvećom koristi od sporta su usluge smještaja i posluživanja hrane te trgovina na malo.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je prije početka konferencije da su proračunska sredstva za ulaganja u sport povećana s 200 na 400 milijuna kuna, te da je samo ove godine potpisano ugovora za ulaganja u sportsku infrastrukturu u iznosu od oko 10 milijuna kuna.

U uvjetima pandemije, dodala je, bitno je očuvanje radnih mjesta u sustavu sporta.

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je da sport ima veliku u logu u promociji hrvatskog gospodarstva.

Članica Međunarodnog olimpijskog odbora i bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je MOO aktivan u borbi s pandemijom i da je potpisao ugovor s Međunarodnom zdravstvenom organizacijom za program "Zdravlje zajedno", koji potiče na aktivan život i bavljenje sportom.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša istaknuo je da je sport kao gospodarska grana po bruto dodanoj vrijednosti iznad mnogih drugih klasičnih gospodarskih grana, što znači da je doprinos sporta i u segmentu bruto dodane vrijednosti i u segmentu zapošljavanja vrlo značajan te da je sport jedna od aktivnosti koja u sinergiji, poglavito s turizmom, može biti jedna od gospodarskih grana koja može pridonijeti brzom oporavku.

Predsjednik HGK Luka Burilović iznio je kako globalna sportska industrija vrijedi oko 500 milijardi eura, a do 2022. mogla bi porasti na 600 milijardi.

"Sport daje puno više nego što se u njega ulaže i to trebamo promijeniti", rekao je.