SDP ODLUČIO ŠUTJETI

Na proračun tek 80-tak amandmana

  • Autor: tportal/Hina
  • Zadnja izmjena 11.12.2008 15:45
  • Objavljeno 11.12.2008 u 15:42
Zoran Milanović i Slavko Linić

Zoran Milanović i Slavko Linić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Da će predloženi državni proračun za 2009. biti specifičan, osim zbog okolnosti u kojima se donosi, pokazuje i tek 80-tak podnesenih zastupničkih amandmana te činjenica da SDP, po prvi put nije podnijela ni jedan amandman.

U Hrvatskom se saboru doznaje da će samo 80-tak amandmana koje su zastupnici podnijeli do danas u podne, a od kojih su njih 62 iz HNS-a, uvelike ubrzati poslovično dugotrajnu raspravu i glasovanje o amandmanima te o samom proračunu, koja se očekuje u ponedjeljak.

Usporedbe radi, na proračun za 2007. podneseno je ukupno 322 zastupničkih amandmana, a na ovogodišnji njih 392

HNS-ova 62 amandmana financijski su 'teška' oko 1,6 milijardi kuna, a većina ih se odnosi na lokalne projekte, posebno u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Narodnjaci, među ostalim, amandmanima traže da se, zbog očekivanog rasta nezaposlenosti, odnosno otkaza u idućoj godini, na prihodovnoj strani Ministarstva gospodarstva otvori nova pozicija "Naknada tehnološkom višku radnika" i za nju izdvoji 300 milijuna kuna, koliko bi se uzelo od MORH-ove "Uprave i općih poslova".

Predlažu i da se s MORH-ove pozicije "Opremanje i modernizacija" uzme 100 milijuna kuna i dodijeli HBOR-u.

HNS-ovka Vesna Pusić amandmanom predlaže i da se MORH-u uzme 50 milijuna kuna i za toliko više poveća stavka za doplatak za sljepoću.

HNS traži i da se za suzbijanje korupcije u idućoj godini, za što je proračunom predviđeno 120 tisuća kuna, ukupno izdvoji pet milijuna kuna, kao i da se 20 milijuna kuna više izdvoji za konkurentnost turističkog tržišta.

IDS je podnio 12 amandmana, ukupno 'teških' oko 130 milijuna kuna, a koji su vezani uz lokalne projekte u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

U Saboru se doznaje i da je nekoliko amandmana podnio HDSSB-ovac Boro Grubišić, vezanih uz lokalne projekte u Brodsko-posavskoj županiji, te da je jedan amandman, kojim se traži više proračunskog novca za udruge nacionalnih manjina, podnio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi