DEBLOKADA RAČUNA?

Na pomolu dogovor Dalekovoda i banaka

29.11.2012 u 16:31

Bionic
Reading

Nakon današnjeg dramatičnog intervjua predsjednika Uprave Dalekovoda Matjaža Gorupa u kojem je poručio vjerovnicima da 'ako se hitno ne dogovore i u roku od 24 sata ne skinu blokade s računa, svi budući dogovori su uzaludni', čini se da je na pomolu dogovor s bankama oko deblokade računa ove građevinske tvrtke

Prema neslužbenim informacijama banke su deblokirale račun Dalekovod Proizvodnje, a očekuje se i povlačenje blokade nad matičnom tvrtkom Dalekovod d.d.

Na priče o skoroj nagodbi reagirala je i burza, na kojoj je u poslijepodnevnim satima došlo do snažnog rasta cijene dionice Dalekovoda.

U intervjuu Večernjem listu slovenski menadžer Matjaž Gorup, koji je nedavno preuzeo čelno mjesto u Dalekovodu zaprijetio je zaustavljanjem proizvodnje.

'Proizvodnja će se zaustaviti, plaće se neće moći isplatiti, zaustavljen će biti i rad na gradilištima. Moguć je i prekid opskrbe energentima – plinom i električnom energijom, ali i zapljena voznog parka zbog neplaćanja leasing ugovora. Na kraju, to naravno vodi u otkazivanje postojećih ugovora o novim poslovima i kolaps kompanije', rekao je Gorjup.

'Već mjesec i pol dana pokušavam u razgovoru s našim najvećim vjerovnicima riješiti situaciju blokade računa i nastavka normalnog poslovanja. Većina banaka okupljena oko naše matične banke, Zagrebačke banke, podržava Dalekovod i tvrtke kćeri i spremne su nam dati vrijeme za konsolidaciju i restrukturiranje dugova, no ostale banke, nažalost, odugovlače proces i time izravno ugrožavaju opstanak Dalekovoda i tvrtki kćeri! Zapravo, svaka banka ima svoje zahtjeve i svoju specifičnu situaciju u odnosima s tvrtkom, no bude li dogovora, gore će biti za sve', zaključio je Gorjup.

Blokada koja trajala puna 33 dana oštetila je tvrtku, a razmišljalo se čak i o pokretanju predstečajne nagodbe. Pouzdani izvori kažu da je blokadu pokrenula Zagrebačka banka, koja je jako izložena u Dalekovodu. To je matična banka tvrtke i ima najveća potraživanja. Ostale banke bile su spremne odlblokirati račune tvrtke već u ponedjeljak kada je održan vrlo ozbiljan sastanak, ali se od toga odustalo, jer nije bilo konsenzusa svih bankara.

Inače, potez banaka iznenadio je sve aktere u Dalekovodu jer su se tih dana vodili vrlo ozbiljni razgovori s jednom od najboljih njemačkih tvrtki u sektoru o strateškom partnerstvu u kompaniji. Pregovori su još utijeku, a među zainteresiranim invstitorima spominju se i fondovi gospodarske suradnje, točnije Alternative private equity