MINISTRICA TRAMIŠAK

Na pladnju 25 milijardi eura za Hrvatsku: Najveći izazovi bit će u građevini, a najvažniji u cijeloj priči su - poduzetnici

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 30.09.2021 19:52
  • Objavljeno 30.09.2021 u 19:52
Nataša Tramišak

Nataša Tramišak

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

O mogućnostima povlačenja europskog novca na regionalnoj razini raspravlja se u Opatiji na dvodnevnoj konferenciji "Dani regionalnoga razvoja i fondova EU-a Nove prilike". Hrvatskoj je uplaćen predujam od 818 milijuna eura na ime Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Za kakve je projekte konkretno taj europski novac namijenjen?

'Govorimo o jednom dijelu paketa od 6,3 milijarde eura. Koji će se projekti financirati ovim sredstvima, znat ćemo nakon provedenih postupaka javnih poziva i natječaja. Možemo reći da će zasigurno biti usmjereni u gospodarstvo, znanost, obrazovanje, zdravstveni sektor te u samu obnovu zgrada', istaknula je u središnjem Dnevniku ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Iz Nacionalnog će plana za sanaciju dotrajale vodovodne mreže u Zagrebu u kratkom roku biti povučeno 55 milijuna kuna. To je kap u moru. Kako Zagreb općenito iz europskih fondova za tu svrhu može dobiti više novca?

'Značajna europska sredstva su iz razdoblja 2014. - 2020. ugovorena za grad Zagreb. Radi se o 35 milijardi kuna ulaganja', dodaje Tramišak ističući da će grad Zagreb moći aplicirati za sredstva za vodovod i u razdoblju 2021. - 2027.

Hrvatska će u sljedećem razdoblju na raspolaganju imati 25 milijardi eura iz različitih europskih izvora. Nikad toliko novca na pladnju. No, pitanje je imamo li ideja, projekata, stručnih ljudi, kapaciteta - da se taj novac u potpunosti i povuče?

'Vjerujem da smo kroz proteklo razdoblje stekli bogato iskustvo, da smo naučili kako se upravlja fodnovima EU-a, kako se realiziraju projekti. Najveći će izazovi biti u građevinskom sektoru, a koji treba provesti te projekte. Vrlo važne sugovornike vidimo u regionalnoj i lokalnoj sredini u narednom razdoblju. Najvažniji su u cijeloj priči poduzetnici', poručila je ministrica Tramišak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!