neujednačeni rezultati

Srbija dosegnula predpandemijsku razinu BDP-a, Hrvatska još ne

23.09.2021 u 18:54

Bionic
Reading

Srbija je jedno od četiri gospodarstva iz regije CIE koja su dosegla razinu stvarnog BDP-a iz razdoblja prije pandemije dok Hrvatska još uvijek zaostaje

Osim Srbije, Rumunjska, Poljska i Mađarska dosegle su tu razinu, prema odjelu za istraživanje Erste grupe. CEE je regija od osam zemalja koju čine Srbija, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija.

U nadolazećem razdoblju ovu će regiju Europska unija podržati ne samo standardnim EU fondovima, već se nalazi i u planu oporavka EU -a "Next Generation". Pozitivni učinci plana osjetit će se od 2022. godine.

Predviđa se da će ove godine biti zabilježen snažan gospodarski rast od 5,7 posto, nakon čega će uslijediti još jedan snažan rast od pet posto u 2022. godini.

Uspoređujući drugo tromjesečje prošle i ove godine, može se primijetiti ovogodišnje povećanje koje se uglavnom temeljilo na oporavku potrošnje kućanstava i ulaganja. Dok je neto izvoz zabilježio neujednačene rezultate, što je imalo negativan utjecaj na rast u pojedinim dijelovima CIE zbog oporavka uvoza na temelju potrošnje i ulaganja.

Poljska i Srbija su jedine dvije ekonomije srednje i istočne Europe koje su se vratile na razinu prije pandemije u smislu potrošnje kućanstava.

U srpnju ove godine EU je usvojila niz prijedloga koji će omogućiti smanjenje neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u odnosu na razinu iz 1990. godine.

Sve je to dio ambicioznog plana da Europa postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine.