prvi u međimurju

Na 'kućni prag' instalirali siromat; farmeri Zdolec iz Pušćine otkrili su nam gdje će stići novi i što im je još u planu

08.10.2022 u 20:33

Bionic
Reading

Obitelj Zdolec iz Pušćine u Međimurju i dalje prodaje sireve 'na kućnom pragu', ali im je taj posao olakšao siromat. Kupci tako mogu svakodnevno doći do sira s ovog obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva u bilo koje doba dana

Mlada farmerica Darija Zdolec iz Pušćine u Međimurju automatizirala je prodaju sireva s obiteljske farme muznih krava. Postavila je prvi siromat u tom kraju - i to na kućnom pragu.

'Siromat je postavljen 'na kućnom pragu' još sredinom lipnja, a u funkciju je pušten dva mjeseca poslije', kaže tportalu Zdolec.

Uređaj im, napominje, štedi vrijeme koje su do sada trošili na prodaju. Siromat će ih sada u tome zamijeniti, a oni će se na farmi posvetiti proizvodnji i kvaliteti.

'Kapacitet mu je 90 sireva, a uređaj dopunjavamo po potrebi, ali barem jednom na dan. U ponudi su sirevi od 700 i 350 grama, a cijene se kreću, ovisno o gramaži i okusu, od 30 do 55 kuna', kaže, dodajući da se proizvodnjom sira bavi posljednje tri godine.

Na farmi imaju 100 krava, od kojih je 50 u laktaciji, a godišnja proizvodnja mlijeka penje im se na oko 300.000 litara. Dnevna proizvodnja je oko 900 litara dok im za proizvodnju sira ode oko 150 litara.

Siromat Izvor: Licencirane fotografije / Autor: OPG Zdolec/Privatna arhiva

'Sireve proizvodimo na starinski, prirodan način, po posebnoj recepturi. U ponudi imamo polutvrdi kuhani, svježi i slatki sir, a ona će se s vremenom proširivati', kaže, napominjući da je najtraženiji polutvrdi kuhani sir s četiri okusa - s vlascem, paprikom, bučinim sjemenkama i dimljeni sir.

Sam uređaj koštao je ih 40.000 kuna.

'U budućnosti planiramo postaviti još koji siromat u obližnjem gradu, no zasad nam to nije fokus. Trenutno nam je u planu na istoj lokaciji, na kućnom pragu, postaviti i mljekomat', zaključuje Zdolec.