TRŽIŠTE KAPITALA

Na burzi se nastavilo usporeno trgovanje, indeksi oslabili

Bionic
Reading

Novi tjedan na Zagrebačkoj burzi je započeo na sličan način na koji je prethodni završio – dionički indeksi su ponovno bilježili blage negativne pomake, a likvidnost tržišta ostala na vrlo skromnim razinama.

Na hrvatskom tržištu kapitala i u ponedjeljak se nastavilo usporeno trgovanje, s obzirom da je ukupni dionički promet iznosio svega 3,6 milijuna kuna, pri čemu se sa svega nekoliko izdanja aktivno trgovalo. Uz to, i dalje se zadržao negativan sentiment, što je rezultiralo novim slabljenjem vrijednosti dioničkih indeksa.

CROBEX je upisao svoj šesti uzastopni gubitak, a ovaj put mu se vrijednost smanjila za 0,13 posto na 1.967,75 bodova, najnižu razinu u više od dva tjedna. Njegova uža inačica CROBEX10 upisao je sličan rezultat s minusom od 0,15 posto, a nešto raznolikije je bilo među sektorskim indeksima, kod kojih su indeksi građevinskog i transportnog sektora ostvarili osjetan rast.

Najviše se trgovalo dionicama Končar elektroindustrije koje su ostvarile promet od 763 tisuće kuna te zaključile s gubitkom od 0,66 posto na 750,00 kuna. S nešto više od pola milijuna kuna prometa slijedile su dionice Hrvatskog Telekoma, koje su bile jedan od rijetkih likvidnijih dobitnika s rastom cijene za 0,80 posto na 190,00 kuna, što je njihova najviša razina u zadnja dva mjeseca.

Slab dan među likvidnijim izdanjima imale su dionice Jadroplova, koje su izgubile dva posto vrijednosti, te dva najveća domaća hotelijera Valamar Riviera i Plava Laguna, čije su dionice oslabile za 1,67 posto, odnosno 1,19 posto. Osjetan cjenovni rast, ali na vrlo niskom prometu, ostvarila su pojedina izdanja iz građevinskog i transportnog sektora, kao što su Tankerska Next Generation, Alpha Adriatic, Dalekovod i Ingra.

Dobitnik dana Alpha Adriatic +11,20% 69,50

Gubitnik dana Jadroplov -2,00% 49,00

CROBEX -0,13% 1.967,75