FED na potezu

Na američkim burzama oprezno se trguje, nitko ne želi riskirati pred novo povećanje kamatnih stopa

26.07.2022 u 07:43

Bionic
Reading

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči novog povećanja kamata Feda i poslovnih izvješća niza tehnoloških divova, pa su burzovni indeksi zabilježili tek blage pomake. Dow Jones ojačao je 90 bodova ili 0,28 posto, na 31.990 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 3.966 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,43 posto, na 11.782 boda.

Blage oscilacije indeksa posljedica su opreza ulagača uoči dvodnevne sjednice čelnika američke središnje banke koji će u srijedu, kako se očekuje, ponovno povećati ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, Fed je od ožujka na svakoj sjednici povećao kamate, a to dovodi do usporavanja rasta američkog gospodarstva. Ulagači se plaše da bi ono čak moglo uroniti u recesiju.

Stoga će ovoga tjedna u fokusu biti i podaci o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u drugom tromjesečju.

Očekuje se blagi rast na kvartalnoj razini, no nikoga ne bi iznenadilo da se pokaže da je gospodarstvo palo na kvartalnoj razini drugo tromjesečje zaredom, što bi značilo da je najveće svjetsko gospodarstvo u recesiji.

Uz to, ovoga se tjedna očekuje val poslovnih izvješća. Kvartalne rezultate objavit će oko 170 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, među kojima, tehnološki divovi, kao što su Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon.com...

Dosad je izvješća objavilo više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih oko 75 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile 6,1 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju.

„Tržište je trenutno u fazi čekanja da se svi ovi događaju raspletu”, kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 posto, na 7.306 bodova, a pariški CAC 0,33 posto, na 6.237 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,33 posto, na 13.210 bodova.