OD 1. SRPNJA

Murganić: Povećanje rodiljnih naknada primjenjivat će se na sve

  • Autor: L.F.
  • Zadnja izmjena 19.05.2017 08:52
  • Objavljeno 18.05.2017 u 19:21
Ministrica demografije Nada Murganić

Ministrica demografije Nada Murganić

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Povećanje rodiljnih naknada koje stupa na snagu od 1. srpnja odnosit će se i na one roditelje koji tad već budu koristili tu naknadu, objasnila je u četvrtak ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić

'Od 1.7. primjenjuje se na sve. Ako beba ima 11 mjeseci, majka je već koristila 11 mjeseci rodiljnog i porodiljnog dopusta, moći će ostvariti pravo na onaj zadnji mjesec. Zakon se neće primjenjivati retroaktivno, ali će se primijeniti od 1.7. u svim slučajevima', rekla je Murganić za RTL.

Zaposlenim roditeljima naknada za drugih šest mjeseci povećava se s dosadašnjih 2660 na 3991 kunu, a nezaposlenima s 1663 kune na 2328 kuna.

Murganić je istaknula kako je to bolje rješenje nego najavljivanih 1000 eura za novorođeno dijete.

'Ovo je sistemsko strukturno rješenje i tako se i rješavaju prave demografske mjere. Ovako je pravednije jer će njome biti obuhvaćeni svi roditelji bez obzira gdje žive, a mjeru 1000 eura bi dobili i oni koji u nekim jedinicama lokalne samouprave zbog jačih socijalnih programa imaju naknade u puno većem iznosu. Ovo je temelj za sljedeće godine i za eventualne povišice', izjavila je Murganić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!