tržište nekretnina

Muke po uporabnoj dozvoli – kupovali ili prodavali stan, pripremite živce

11.09.2019 u 22:34

Bionic
Reading

U punom jeku je treći natječaj za subvencioniranje stambenih kredita koji traje do kraja rujna. Jedan od obaveznih dokumenata koji morate predati je uporabna dozvola za stan koji kupujete. Često je to najizazovniji dio pri prikupljanju dokumentacije jer za velik broj zgrada ne postoji uporabna dozvola ili je teško doći do nje. Kakve sve muke imaju kupci, ali i prodavatelji, zbog uporabne dozvole, približila nam je zagrebačka odvjetnica Ana Doležal, pravna savjetnica agencije Opereta

Na problem uporabne dozvole više puta se upozoravalo iz agencija za promet nekretninama. Odgovor Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja glasi da Hrvatska kao pravna država ne može odobravati subvencije za zgrade i kuće koje nemaju potvrdu da su legalne, a jedan od dokumenata koji to potvrđuje je i uporabna dozvola.

Međutim, otkako je 2017. godine zaživio program subvencioniranja stambenih kredita, banke su počele inzistirati na uporabnoj dozvoli i za redovne kredite, koje ne subvencionira država, što prije nije bio slučaj.

'To zna biti velik problem jer nema svaka zgrada uporabnu dozvolu, posebno one koje su izgrađene prije 1968. godine. Vlasnici nekretnina ne znaju što im sve treba za prodaju stana. U tijeku je natječaj za subvencije koji će trajati još dva tjedna. Vlasnik stana ne zna kada je zgrada izgrađena, a nema ni uvjerenja da je to bilo prije 1968. Treba vam nekoliko dana da to izvučete, a onda vam treba još dva tjedna do mjesec dana da se izvuče uvjerenje o uporabi građevine. Zbog toga se kupac takvog stana ne može prijaviti za subvenciju', istaknula je Doležal.

Dobar dio uporabnih dozvola pohranjen je u gruntovnici (Zemljišnoknjižni odjel zagrebačkog Općinskog građanskog suda), ali se do njih, tvrdi Doležal, nekad ne može doći.

'Postoji pozitivna zabilježba na samoj nekretnini, ali kad se traži uporabna dozvola u ispravama, nema je. Moguće je da je izgubljena ili da je ostala zametnuta u neki drugi spis. Većini banaka dovoljna je pozitivna zabilježba, ali neke baš traže papir na kojem piše uporabna dozvola', objasnila je Doležal.

Inače, državna Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja zaprima zahtjeve za subvencioniranje kredita, na svojim stranicama ističe kako je akt o uporabi građevine obavezan dio dokumentacije.

Uz uporabnu dozvolu u taj akt spadaju završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine, uvjerenje za uporabu, potvrda upravnog tijela nadležnog za poslove graditeljstva da se za uporabu građevine ne izdaje akt za uporabu te rješenje o izvedenom stanju/potvrda izvedenog stanja izdano u postupku legalizacije nekretnine.

'Zna se dogoditi da referenti u bankama ne znaju što sve predstavlja akt za uporabu, već inzistiraju samo na uporabnoj dozvoli. Zbog toga dolazi do konflikta između banke, agencije i kupca', istaknula je Doležal.

  • +6
Novogradnja, stanovi Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Prema njezinom mišljenju, banke pretjeruju kad inzistiranju na uporabnoj dozvoli jer su prije upisivale hipoteke na stan ili kuću bez uporabnih dozvola.

'Banci je bitno da nekretninu ako se redovno ne isplaćuje kredit može prodati u ovršnom postupku. Ona će takvu nekretninu prodati bez problema, imala ona ili ne imala uporabnu dozvolu', uvjerena je Doležal.