VELIKA ROŠADA KADROVA

Todorić seli najzaslužnije Agrokorove veterane u hladovinu

11.02.2015 u 09:07

Bionic
Reading

U najvećoj domaćoj i regionalnoj kompaniji – koncernu Agrokor, u većinskom vlasništvu Ivice Todorića, uskoro će doći do velikih promjena u sastavu Uprave i Nadzornog odbora. Višegodišnji Todorićevi veterani i najbliži suradnici: Ljerka Puljić, Damir Kuštrak i Tomislav Lučić iz Uprave će preći u Nadzorni odbor. Ta je informacija potvrđena tportalu u Agrokoru, u kojem su nam naglasili da je riječ o nagradi za dosadašnji rad troje spomenutih menadžera

'Nakon akvizicije Mercatora i novonastalih tržišnih potreba, Agrokor će u narednom razdoblju u nekoliko koraka usklađivati svoju organizacijsku strukturu', objasnili su nam u Todorićevom koncernu. Kuštrak, Puljić i Lučić u Nadzornom će odboru sjediti zajedno s njegovim sadašnjim predsjednikom Ivanom Todorićem, najmlađim sinom Ivice Todorića. U Nadzorni odbor također ulazi i Tanja Rukavina, konzultantica PricewaterhouseCoopersa. Sve će se to dogoditi kad aktualnim članovima Nadzornog odbora (Vitorija Svić i Branko Tarnik) isteknu mandati, a Skupština koncerna provede predložene odluke.

'Dugogodišnje iskustvo Ljerke Puljić, Damira Kuštraka i Tomislava Lučića dat će snažan doprinos radu Nadzornog odbora kompanije', kažu nam u Agrokoru.

Puljić došla s Ledom

A riječ je o najvažnijim i zasigurno najzaslužnijim menadžerima Ivice Todorića u izgradnji i razvoju Agrokora u posljednjih 15 godina i više.

Konkretno, Ljerka Puljić u Agrokor je došla iz Leda, koji je Agrokor preuzeo u prvoj polovici devedesetih te ga u međuvremenu razvio u deset puta veću kompaniju. Često je u poslovnoj zajednici kružila priča kako je upravo Ljerka Puljić omogućila svojim utjecajem Todoriću da preuzme Ledo. No ona je sama uvijek isticala kako je tome kumovala isključivo karizma Ivice Todorića i njegova moć uvjeravanja Ledovih dioničara o tome što planira učiniti s tom kompanijom. Puljić je tijekom posljednjeg desetljeća postala najvažnija osoba u koncernu kada je u pitanju poljoprivreda i prehrambena industrija. Njezin pak glavni učenik koji je karijeru počeo upravo u njezinom Odjelu jest Darko Knez - danas jedan od najjačih Todorićevih menadžera, inače predsjednik Uprave Konzuma. Ljerka Puljić vrlo je ponosna na Knezov uspjeh.

Damir Kuštrak, odlazi s funkcije člana Uprave za izvozna tržišta, a u koncernu je slovio kao najvažnija osoba za 'političko-društvena pitanja', dakle za odnose i veze s Vladom, Hrvatskom udrugom poslodavaca (čiji je neko vrijeme bio predsjednik) i druge važne institucije. Lani se Kuštrak kandidirao i za mjesto predsjednika HGK, no tu je funkciju dobio Luka Burilović. Osim jakog menadžerskog iskustva u veledrogeriji Medika, Kuštrak je u vrijeme Račanove vlade bio i zamjenik ministra financija.

Dok su i Puljić i Kuštrak godinama nastupali u javnosti i po medijima kao zaštitni znakovi koncerna, Tomislav Lučić karijeru u Agrokoru gradio je samozatajno što i ne čudi s obzirom na to da je zadužen za financije i kontroling. Agrokor je, kada su u pitanju financije - zaduženja, reprogrami i izdavanje obveznica na vanjskim tržištima - naša najdinamičnija kompanija pa iako se Tomislava Lučića sve ove godine nije imalo prilike nigdje vidjeti, praktično je on bio najvažnije ime u kompaniji uz Ivicu Todorića.

Novi članovi Uprave za IT i logistiku

S obzirom na transformaciju koju trenutačno prolazi Agrokor, koji je preuzimanjem slovenskog trgovačkog lanca Mercator postao prema prihodu dvostruko veća kompanija (grupa sada ima blizu osam milijardi eura prihoda), potez kojim će se krenuti u pomlađivanje Uprave ne čudi.

Uprava Agrokora uskoro će biti pojačana i dvama novim članovima za područje IT-ja i logistike. O kojim se imenima radi, još nije poznato, a taj potez u koncernu obrazlažu time što će se 'kvalitetno podržati promijenjena poslovna struktura Agrokora te osigurati baza za rast i razvoj u izmijenjenim tržišnim uvjetima'.

'Vidite što čini tehnologija. Sve se mijenja i zato svjetski ulagači od mene traže promjene. Uskoro ćemo imenovati potpredsjednika Agrokora za IT, pa za logistiku, jer su izazovi svugdje u svijetu takvi. Agrokor je svaki dan drugačiji. Mi smo kao veliki start-up. Da se ne mijenjamo, ne bismo bili uspješni', rekao je između ostaloga na ovu temu Ivica Todorić u nedavnom intervjuu za ljubljanski poslovni list Finance.

Kako nam je objašnjeno u koncernu, zaduženja koja su obavljali Puljić, Kuštrak i Lučić preuzet će ostali potpredsjednici tj. članovi Uprave.

Crnjac glavna zvijezda

S obzirom na to da će se financije, koje je dosad vodio Tomislav Lučić, spojiti s Odjelom strategije i tržišta kapitala čiji je šef sada Ivan Crnjac, može se slobodno zaključiti da taj mladi menadžer (ima 38 godina) postaje najvažnije ime u Agrokoru nakon Ivice Todorića. Crnjac je bio glavni operativac za preuzimanje Mercatora što se u ljeto 2013., nakon nekoliko godina bezuspješnih pokušaja, na kraju uspješno realiziralo, i to velikim trudom upravo njegova tima.

Uloga glavnog financijaša Agrokora važna je i zbog činjenice da je pred kompanijom i javna ponuda dionica na kojoj se već intenzivno radi, no još uvijek nema o tome konkretnijih informacija u javnosti.

Poslove u Upravi za koje su bili nadležni Ljerka Puljić i Damir Kuštrak rasporedit će se između potpredsjednika Ante Todorića (zadužen za maloprodaju), Hrvoja Balenta (centralna nabava i usluge) te Mislava Galića (poslovna grupa hrana).

Dok u Upravu ne stignu nova dva člana zadužena za IT i logistiku, ona će imati šest članova s predsjednikom Ivicom Todorićem. Uz ranije navedena imena, u Upravi je još i Piruška Canjuga, zadužena za poslovanje i poslovni razvoj.