GUSTE SANTINI

'Možda sam idiot, ali neka mi Linić odgovori!'

23.08.2013 u 09:26

Bionic
Reading

Ekonomista Gustu Santinija, nije impresionirao Linićev jučerašnji nastup, u kojem je kritičarima smanjivanja PDV-a u turizmu kazao kako je 'on očito debil, jer samo debili mogu bacati tri milijarde kuna'.

Ministar financija ima razloga za nervozu jer se budžet puni bitno slabije od plana, posebno na stavci PDV-a.

'Možda ja jesam idiot, ali neka mi ministar odgovori zašto je proračun ostao bez 6 milijardi kuna? Ako je točno da su godišnji prihodi od turizma 7 milijardi eura, a kažu da jesu, lani je jednu petinu toga činio PDV, što znači da je 1,4 milijarde eura završilo u proračunu. Smanjenjem stope na 10 posto, prihod od PDV-a se smanjio 840 milijuna eura i toliko je novca ostalo u turizmu. S kojim pravom je država takvom selektivnom mjerom jednoj branši ostavila novce, a drugima nije? To je čista privatizacija nacionalnog bogatstva, jer je turizam nacionalno bogatstvo', komentirao je Guste Santini u Večernjem listu

List piše da je Slavko Linić olako popustio bivšem ministru turizma Veljku Ostojiću, čime je proračun ostao bez novca, a turizam dobio znatnu financijsku injekciju zbog koje će ispaštati drugi porezni obveznici.


Za razliku od Santinija, Josip Budimir, ekonomski strateg HSLS-a, smatrada da Vlada nije pogriješila što je smanjila PDV turizmu. 'PDV je trebalo smanjiti jer tako povećavamo konkurentnost turizma i dovodimo ga u podjednaku poziciju s drugima. Smanjenje PDV-a ima temelja i zbog toga jer većinu gostiju čine stranci, pa se na taj prihod može gledati i kao na izvoz na teritorij vlastite države, a na izvoz se inače ne plaća PDV. Smanjenjem PDV-a turizam će s godinama postati profitabilniji jer će stvoriti akumulacija koja će se uložiti u podizanje kvalitete i kapaciteta. Naš se turizam još uvijek održava na kapacitetima izgrađenim u vrijeme socijalizma, a sve novo što je kasnije stvoreno završava u gubicima i stečaju', komentirao je u Večernjaku.