direktor Hrvatske udruge turizma

'Moramo odmah početi s pripremama za iduću turističku sezonu, treba nam spremno nekoliko scenarija'

18.08.2022 u 11:23

Bionic
Reading

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), smatra kako će iduću godina biti mnogo izazovnija za turistički sektor od ove. 'Kako bismo bili spremni na izazove koji nas očekuju, moramo početi s pripremama već sad i imati spremno nekoliko scenarija koji će ovisiti o sigurnosnim, gospodarskim, zdravstvenim i drugim kretanjima na našim najznačajnijim emitivnim tržištima', poručio je Ostojić

Povećana procjena Hrvatske narodne banke ukupnih prihoda od turizma ove godine, koji se procjenjuju na 11,3 milijarde eura, značajno više nego lanjskih 9,1 milijardu eura, ali i 7 posto ili 800 milijuna eura više od najuspješnije 2019., još je jedan važan pokazatelj uspješnosti ove turističke sezone.

S obzirom na očekivani nastavak snažnog turističkog prometa u nastavku glavne sezone i u posezoni, i u fizičkim i u financijskim pokazateljima, domaći ekonomski analitičari procjenjuju i veći turistički prihod od aktualne procjene HNB-a, od čak više od 12 milijardi eura.  

'Ova turistička godina protječe u skladu s našim optimističnim očekivanjima, unatoč svim izazovima koje smo imali u njenoj pripremi. Nakon uspješne glavne sezone možemo očekivati jednako uspješnu posezonu, što nam pokazuje i trenutno stanje rezervacija u turističkim kompanijama, ali i dalje visoka razina interesa na našim ključnim emitivnim tržištima za popunjavanje preostalih termina u rujnu, listopadu i do kraja godine. Turizam ove godine djeluje kao snažan poticaj domaćem gospodarstvu i kao stabilizator negativnih ekonomskih kretanja u okruženju, što svima nama koji se bavimo turizmom stavlja još veću odgovornost da upravo takav efekt turizam ostvari i sljedeće godine, koja će biti puno izazovnija od tekuće. Kako bismo bili spremni na izazove koji nas očekuju, moramo početi s pripremama već sad i imati spremno nekoliko scenarija koji će ovisiti o sigurnosnim, gospodarskim, zdravstvenim i drugim kretanjima na našim najznačajnijim emitivnim tržištima.

Ova godina ukazala je na izazove cijene energenata te ostalih troškova poslovanja, tržišta rada, još uvijek neriješenih pitanja zakonodavnog okvira funkcioniranja i razvoja te nam upravo spomenuto stavlja u fokus početak pripreme naredne turističke godine. Iako su krize proteklih godina pokazale da se Europljani teško odriču svojih godišnjih odmora i da Hrvatska ima komparativnu prednost kao najbliži i najsigurniji Mediteran, mi moramo osigurati nastavak investicijskog ciklusa jer jedino na taj način možemo biti konkurentni i nastaviti biti snažan motor domaćeg gospodarstva', izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.