SA STABILNOG NA NEGATIVNI

Moody's snizio rejting Zagrebačkoj banci i HBOR-u

15.04.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Agencija Moodys snizila je sinoć izglede Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak i Zagrebačkoj banci sa 'stabilnih' na 'negativne'

Moody's je snizio izglede Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) sa stabilnih na negativne, piše SEEbiz.eu. Premda je, kažu u Moodysu, HBOR-ovi fundamenti ostaju zdravi, prvenstveno zbog visoke kapitalizacije i neograničenog pristupa međunarodnim financiranju, negativni outlook posljedica je iznimno velikom negativnom utjecaju globalne ekonomske krize na Hrvatsku i povećanim rizicima na domaće financijske institucije.

Posebnu opasnost u agenciji vide u deprecijaciji kune. U tom bi slučaju zbog visoke euriziranosti domaćeg financijskog sektora slabija kuna mogla negativno utjecati na financijski sektor, ali i na realni sektor. Zaduživanje u stranoj valuti čini 87 posto ukupnih obveza HBOR-a.Obzirom na visoku euriziranost domaćeg financijskog sustava hrvatske su banke posljednjih mjeseci postale pojačano ovisne o mogućnosti HNB-a da zadrži stabilnost tečaja koristeći se deviznim rezervama koje, kažu u Moody'su, nisu neograničene.

Vrlo slični razlozi motivirali su Moody's da snizi izglede na 'negativno' i Zagrebačkoj banci Moody's primjećuje kako obveze u stranoj valuti čine 71 posto ukupnih obveza banke. Problemi s imovinom nastat će, kažu, u slučaju deprecijacije kune. Čak ako deprecijacije i ne bude, teško je očekivati da će Zaba ponoviti prošlogodišnje rezultate, odnosno većinom će oslikavati i kretanja u hrvatskom gospodarstvu.

Zabrinutost pobuđuje i potencijalno poskupljenje kreditnih troškova, posebice u vezi sa Zabinim hipotekama kao i izloženošću građevinskom sektoru i sektoru nekretnina. Obzirom na veličinu banke, analitičari Moody'sa predviđaju kako će Vlada pomoći Zabi dođe li do bilo kakvih poteškoća. Ipak, globalna je financijska kriza negativno utjecala i na njezina vlasnika UniCredit i postoji zabrinutost zbog njegove izloženosti na istoku Europe. No, strano vlasništvo otvara Zabi priliku za financiranje neovisno o državi što je svakako pozitivno.