SLABLJENJE IMOVINE

Moody's snizio rejting Zagrebačke banke

08.12.2010 u 12:34

Bionic
Reading

Agencija Moody's Investors Service snizila je dugoročni globalni rejting Zagrebačke banke za depozite u lokalnoj valuti s Baa1 na Baa2, uz stabilnu prognozu, navodeći kao glavni razlog slabiju kvalitetu bančine imovine

Time je rejting snižen za jedan stupanj i još je uvijek u kategoriji umjerenog rizika.

U agenciji pritom navode kako je udio nenaplativih zajmova u ukupnom kreditnom volumenu povećan sa 4 posto u 2008. na 5,9 posto u prošloj godini.

Sniženje rejtinga odražava slabljenje bančine pozicije unutar kategorije financijske snage D+, koja je sada povezana s temeljnom kreditnom ocjenom Ba1, u odnosu na dosadašnju ocjenu Baa3, stoji u priopćenju objavljenom u utorak.

Agencija je istodobno potvrdila ZABA-in D+ BFSR rejting kao i njezine rejtinge za depozite u inozemnim valutama Ba1/not prime. Potvrđen je i rejting za lokalnu valutu Prime-2, uz stabilnu prognozu za sve navedene rejtinge.

Rejting depozita u lokalnoj valuti snižen je zbog slabije kvalitete bančine imovine, ističu u Moody'su.

Pojašanjavajući tu ocjenu, agencija podsjeća da su poslovni rezultati Zagrebačke banke u prošloj godini pokazali rast udjela nenaplativih zajmova u ukupnom kreditnom volumenu na 5,9 posto, sa 4,0 posto u 2008.

Udio nenaplativih zajmova i onih čiji povrat kasni više od 90 dana iznosio je pak 6,9 posto, navode u Moody'su, upozoravajući da taj trend u cijelom financijskom sustavu još nije dosegnuo vrhunac s obzirom na prognoze o padu hrvatskog BDP-a u ovoj godini za 1,5 posto.

Dodatni je problem što se očekuje da će oporavak hrvatskog gospodarstva u idućoj godini biti spor, a vremenski razmak između negativnih trendova u ukupnom gospodarstvu i problema s povratom kredita podrazumijeva da će se pritisak na bančinu imovinu vjerojatno nastaviti najmanje do sredine 2011., procjenjuju u Moody'su.

Ukazuju i na povećane rezervacije za problematične zajmove i očekivanja da će se Zagrebačka banka suočiti s izazovima kako bi očuvala kamatne margine s obzirom na niske ključne kamatne stope koje bi trebale poduprti gospodarski rast.

Banka je također snažno izložena državi i državnim poduzećima, što ukazuje na nedostatak dobrih kreditnih alternativa u oslabljenim uvjetima na tržištu, upozoravaju u Moody'su.

Zabrinjavaju i kreditni rizici u cijelom bankovnom sektoru, koji proizlaze iz opsežnog plasmana kredita u inozemnoj valuti kao i onih s deviznom klauzuom.

Među faktorima koji podupiru rejting Moody's je pak izdvojio jaku franšizu, čvrstu kapitalizaciju i snažnu osnovicu u sektoru poslovanja s građanima. Istaknuta je i činjenica da je do sada banka uspjela dobro poslovati usprkos otegnutoj recesiji u Hrvatskoj.