PROGNOZA 'STABILAN'

Moody's snizio rejting Gradu Zagrebu

04.06.2009 u 15:37

Bionic
Reading

Agencija za kreditne rejtinge Moody's u četvrtak je snizila rejting Gradu Zagrebu s Baa2 na Baa3, te istodobno potvrdila važeći Baa3 rejting Zagrebačkom holdingu, priopćeno je u četvrtak iz praškog ureda Mood'ysa.

Prognoza za oba rejtinga je 'stabilno', navode u agenciji.

Najnovija je ocjena Moody'sa zaključak provjere koja je pokrenuta u travnju ove godine a odražava snažnije od očekivanog pogoršanje makroekonomskih okolnosti. Također se nadovezuje na nedavnu odluku agencije o sniženju rejtinga hrvatskim državnim obveznicama izraženim u lokalnoj valuti, s Baa2 na Baa3.

'Odluka odražava naša očekivanja da će se pogoršavanje operativnog okruženja nepovoljno odraziti na odvojeni kreditni rejting Zagreba', objašnjava Miroslav Knazko, potpredsjednik-analitičar i glavni analitičar za Zagreb i Zagrebački holding te agencije.

Hrvatsko gospodarstvo i Grad Zagreb kao njegovo središte nisu imuni na tekuća globalna previranja, a očekuje se da će pad aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu nagristi prihodovnu bazu grada, a time i prihode od prireza.

'Povrh toga, uvođenje protu-cikličkih mjera, u kombinaciji s ograničenom fleksibilnošću glede potrošnje, vjerojatno će se pretočiti u pojačane proračunske napetosti i tijesnu likvidnost u 2009.' kazao je Knazko.

Rizik vezan za valutne tečajeve zahtijeva oprezan odnos Grada i Zagrebačkog holdinga prema povelikoj izloženosti dugu. Iako je taj rizik ublažen činjenicom da je lokalna valuta kuna vezana za euro, situacija se promijenila pod utjecajem pogoršanih makroekonomskih okolnosti.

'Potencijalna nestabilnost važećeg tečaja kune mogla bi predstavljati dodatni izazov s obzirom na činjenicu da je većina duga denominirana u eurima ili je 'vezana za euro', bez ikakvih mehanizama zaštite od oscilacija', kazao je Knazko.

Što se pak tiče Zagrebačkog holdinga, Moody's ističe da zahvaljujući integraciji novih funkcija i odgovornosti ta tvrtka sada u osnovi funkcionira kao ogranak gradskih vlasti. Stoga nema razloga za diferenciranje rejtinga između gradskog poduzeća i Grada, zaključuju u agenciji, izjednačivši njihove rejtinge na Baa3.