ORBAN NEGODUJE

Moody's proglasio mađarske obveznice 'smećem'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.11.2011 11:20
  • Objavljeno 25.11.2011 u 10:56
viktor orban

viktor orban

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Agencija Moody's snizila je rejting Mađarske, sugerirajući ulagačima da ne ulažu u mađarske obveznice s obzirom na visoku razinu duga, slabe izglede za rast i neizvjesnost u pogledu provedbe fiskalnih ciljeva, dok je vlada takvu odluku prolasila financijskim napadom

Moody's je u četvrtak navečer snizio mađarski rejting za jednu razinu, s 'Baa3' na 'Ba1', uz negativnu prognozu, samo nekoliko sati nakon što je konkurentnska agencija Standard & Poor's odustala od najavljenog sniženja slijedom vijesti da Budimpešta planira razgovarati o međunarodnoj pomoći.

U Moody'su su sniženje obrazložili sve izraženijom neizvjesnosti u pogledu sposobnosti Mađarske da ostvari fiskalne ciljeve, te visokom razinom duga i sve prigušenijim srednjoročnim izgledima za gospodarski rast.

'U Moody'su smatramo da će kombinirani utjecaj tih faktora nepovoljno utjecati na vladinu financijsku snagu i nagristi njezine kapacitete za apsorbiranje šokova', ističe se u priopćenju.

'Odluka agencije o potvrđenoj negativnoj prognozi temelji se na neizvjesnosti u pogledu sposobnosti zemlje da uspješno prevlada eventualne rizike proizišle iz europske dužničke krize.'

Mađarsko ministarstvo financija objavilo je u službenom priopćenju izdanom u petak da sniženje rejtinga nije profesionalno utemeljeno, istaknuvši da odluku smatra 'financijskim napadom na Mađarsku'

Mađarska je prošlog tjedna ponovo zatražila pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije nakon što je forinta kliznula na rekordno nisku razinu prema euru slijedom upozorenja S&P'sa o mogućem sniženju rejtinga.

Vlada je naglasila da namjerava upotrijebiti novac za zaštitu od posljedica dužničke krize u eurozoni.

U Moody'su napominju da obnovljeni mađarski zahtjev za pomoći ilustrira probleme s kojima se zemlja susreće pri financiranju. 'Pritom u Moody'su smatramo da će čak i ako takav aranžman bude sklopljen struktura javnog duga ostati ranjiva na šokove u srednjoročnoj perspektivi, što nije u skladu s rejtingom Baa3', ističe se u priopćenju.

Dodaju također da će dodatno sniziti mađarski rejting u slučaju značajnog slabljenja vladine financijske snage zbog nedostatnog napretka u provedbi strukturalnih reformi i srednjoročnog plana.

Na početku trgovine u petak forinta je oslabila jedan posto prema euru u odnosu na vrijednost koju je bilježila u četvrtak u vrijeme zatvaranja tržišta, te se eurom trgovalo po 315,80 forinti. Po podacima Reutersa, zabilježila je rekordno nisku razinu prema euru od 317,90 forinti za euro 14. studenog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi