INVESTICIJSKA RAZINA

Moody's poboljšao izglede kreditnog rejtinga HEP-a

22.11.2023 u 11:35

Bionic
Reading

Agencija Moody's potvrdila je postojeću ocjenu dugoročnog kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede Baa2, s tim da je izglede kretanja ocjene rejtinga promijenila sa stabilnih u pozitivne, priopćili su u srijedu iz HEP-a.

Promjena je uslijedila, navodi se, nakon što je Moody's promijenio izglede za dugoročni rejting Republike Hrvatske sa stabilnih na pozitivne. Istodobno je potvrđena i samostalna ocjena rejtinga HEP-a baa3.

Promjena izgleda na pozitivne odražava jaku povezanost između rejtinga HEP-a i kreditne sposobnosti države s obzirom na 100-postotno vlasništvo nad HEP-om i dominantan položaj HEP-a na hrvatskom tržištu električne energije, ocijenio je Moody's.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić ističe da su u HEP-u vrlo zadovoljni potvrđenom ocjenom agencije Moody's i poboljšanjem izgleda kreditnog rejtinga, koji je od 2021. godine na investicijskoj razini.

Tportal je i na WhatsApp

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

"Drago nam je da je prepoznata strateška važnost HEP-a za Republiku Hrvatsku i ključna uloga u provedbi mjera Vlade za ublažavanje udara cijena energije na hrvatske građana i gospodarstvo. Ova je ocjena dodatni poticaj za nastavak realizacije naših investicijskih planova s naglaskom na izgradnju obnovljivih izvora energije“, rekao je Barbarić.