AMBICIOZNI PLANOVI

MOL pokreće proizvodnju dizela u riječkoj rafineriji

13.11.2009 u 12:50

Bionic
Reading

Mađarski MOL planira sredinom 2010. godine pokrenuti novo postrojenje za proizvodnju dizela u sklopu riječke rafinerije, rekao je za Bloomberg Bela Kelemen, potpredsjednik MOL-a za rafinerijski biznis

Očekuje se da će dizelsko postrojenje (hydrocracker) biti dovršeno krajem svibnja, a proizvodnja bi mogla startati sredinom sljedeće godine, rekao je Bela Kelemen. Samo ovo postrojenje, u kojem će se iz srednje teških lož ulja dobivati dizelsko gorivo euro pet kvalitete, koštat će 169 milijuna eura.

MOL je nakon preuzimanja operativne kontrole nad Inom nastavio ulaganja u modernizaciju rafinerija u Rijeci i Sisku.

U sisačkoj rafineriji je pušteno u rad postrojenje za odsumporavanje (Claus), čiji je ekološki učinak maksimalno smanjenje emisija sumporovodika i sumporovog dioksida iz sustava rafinerijskog loživog plina. U tijeku je izgradnja postrojenja za izomerizaciju u kojem će se dobivati komponente za izradu benzina. Radi se o postrojenju iz druge faze modernizacije.

Pored dizelskog postrojenja u riječkoj rafineriji u tijeku je i gradnja novog postrojenja za odsumporavanje te postrojenja za proizvodnju vodika.

MOL je odgodio ne neko vrijeme gradnju dizelske jedinice u rafineriji Dunav u Mađarskoj, rekao je Kelemen. U MOL-u smatraju ne očekuju povećanje rafinerijskih kapaciteta u zapadnoj Europi i vide malo prostora za širenje u srednjoj i istočnoj Europi.