PODJELA TRŽIŠTA

MOL nudi Ini Hrvatsku i BiH, a želi Srbiju i Sloveniju

benzin, ina, gorivo

benzin, ina, gorivo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / CROPIX

Vladi je stigao prijedlog čelnika mađarskog MOL-a o budućoj strateškoj suradnji hrvatske nacionalne naftne kompanije i MOL-a, prema kojemu bi Ina preuzela MOL-ove benzinske postaje u Hrvatskoj i BiH, a zauzvrat bi se zauvijek odrekla poslovanja na tržištima Slovenije i Srbije, piše Večernji list

Večernji list piše o podjeli tržišta između Ine i MOL-a, o kojoj već tjednima traje komunikacija između predstavnika Ministarstva gospodarstva i vrha mađarske kompanije. Sadržaj ponude je neosporno radikalan. Ideja je da Ina i MOL jasno podijele svoje poslovne zone interesa u regiji.

Ina bi se koncentrirala na svoja dva glavna tržišta, Hrvatsku i BiH, gdje bi od MOL-a preuzela njegove maloprodajne objekte – Tifon u Hrvatskoj te 50 posto Energopetrola u BiH. Uz to, Ina bi se razvijala i na tržištima Albanije, Crne Gore, Kosova i Makedonije. S druge strane, MOL bi otkupio Inine postaje u Sloveniji, pa hrvatska kompanija više ne bi poslovala u toj državi, i u Srbiji.

MOL traži i da se izdvoji 300 stručnjaka iz Naftaplina u novu zajedničku kompaniju Ine i MOL-a za istraživanje i razvoj. Prema prijedlogu formiranja nove zajedničke kompanije za istraživanje Vlada ima negativan stav jer je Naftaplin zapravo najprofitabilniji dio Ine, i tu ideju u Vladi tumače kao cijepanje Ine, čime bi utjecaj države bio dodatno razvodnjen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi