ODBACUJU PRIČE O MITU

MOL: Nećemo pustiti Inu, u nju smo uložili milijarde!

Domokos Szollar - glasnogovornik MOL-a u Hrvatskoj

Domokos Szollar - glasnogovornik MOL-a u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Vraćanje kontrole nad Inom u naše ruke neće biti nimalo lak posao. Bez obzira na opravdane sumnje da su se upravljačkih prava domogli na nezakonit način, Mađari poručuju da je Ina njihova i da će sve učiniti da tako i ostane

'Ovo podmetanje šire gubitnici koji su zbog političkih veza prije bili u povlaštenom položaju. Ti su dinosauri izumrli, a vremena u poslovnom svijetu su se izmijenila. Mi smo Inu promijenili i nećemo je pustiti!' odrješito je poručio Domokos Szollar, glasnogovornik Mola, u 'Dnevniku' HTV-a.

Upozoravajuće je i to što većina mađarskih medija, ali i stručnih analitičara smatraju da je priča o tome kako je šef Uprave Mola Zsolta Hernadyja podmitio Ivu Sandera sa 10 milijuna eura izmišljena u hrvatske dnevnopolitičke svrhe.

MOL: U Inu smo uložili 20 milijardi kuna

Službeno ton je ipak malo blaži pa je potpredsjednik mađarske Vlade Tibor Navracsics najavio da su njihovi istražitelji spremni na suradnju s hrvatskim kolegama kako bi se čitav slučaj rasvijetlio.

Iz Mola pak poručuju da im nisu jasni motivi hrvatske Vlade kad najavljuje donošenje zakona po kojem nitko ne bi mogao u Ini imati više od 49 posto dionica. Isti takav zakon prije nekoliko godina donijeli su sami Mađari kako bi spriječili austrijski OMV da preuzme kontrolu nad Molom.

'OMV je bio neprijateljski ulagač i htio je uništiti Mol. Mi smo prijateljski ulagači i od dolaska u Hrvatsku uložili smo 20 milijardi kuna u Inu i hrvatsko gospodarstvo. Mi smo strateški investitori i sa hrvatskom vladom imamo strateško partnerstvo', ustvrdio je Szollar za HTV.

Spor između Hrvatske i Mola rješavat će se u Ženevi

I ako se dokaže da je Molov predsjednik Uprave platio mito Sanaderu, bit će jako teško, piše Poslovni dnevnik, zbog složenosti odnosa između Hrvatske i Mola, jer su oni kao najveći dioničari u Ini vezani dvama ugovorima, raskinuti ugovorene odnose.

Spor bi se najvjerojatnije preselio u Ženevu jer je taj grad u ugovorima predviđen kao mjesto arbitraže u slučaju spora.

Za razliku od toga što bi pitanje raskida ugovora ovisilo o arbitraži u Švicarskoj, Zagreb je glavno mjesto gdje se u slučaju spornih pitanja obje strane trebaju pokušati dogovoriti. Naime, ugovorom između Mola i Hrvatske predviđeno je da se u prvom koraku sporna pitanja pokušaju riješiti u Zagrebu.

U tom smislu i pregovori o redefiniranju dioničkih odnosa, koji su sporna stavka Vladi zbog prevelikih upravljačkih prava Mola u Ini, trebali bi se vodili u Zagrebu. No hrvatska metropola je, čini se, zbog USKOK-ove istrage posljednje mjesto na koje bi šef Mola Hernadi pristao doći, piše Poslovni dnevnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi