CRNA PROGNOZA

MMF: Saudijskoj Arabiji prijeti bankrot do 2020.

saudijka žena saudijska arabija milijunašica

saudijka žena saudijska arabija milijunašica

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Prema posljednjem Izvještaju o stanju svjetske i regionalnih ekonomija, koji sastavlja Međunarodni monetarni fond, Saudijska Arabija bi najkasnije 2020. godine mogla proglasiti bankrot

U izvještaju stoji kako 15.000 članova saudijske kraljevske obitelji doslovno kupuje podršku građana, što zahtijeva cijenu barela sirove nafte u iznosu od 103 dolara, kako bi se samo popunile rupe u proračunu koje nastaju na taj način.

Drugim riječima, velika većina od 30 milijuna stanovnika najbogatije svjetske kraljevine svoj životni standard zahvaljuje izdašnosti kraljevske obitelji. To je dovelo do situacije da danas mnogi Saudijci nemaju naviku za rad i sticanje novih vještina, što će se odraziti u budućnosti.

Od 5,5 milijuna stanovnika koji su zaposleni, tri milijuna rade u državnoj službi. Mali privatni sektor uglavnom zapošljava strance.

MMF u svom izvještaju ističe kako je Kralj Salman narodu podijelio 32 milijarde dolara kako bi proslavio vlastitu inauguraciju. Predviđa se da će rezultat kraljevog postupka dovesti do toga da će država 2016. godine imati negativan balans od čak 19,4 posto.

Navedeno je i da će financijskom krahu kraljevine doprinijeti i vojni izdaci.

Naime, Saudijska Arabija je u 2015. godini pretekla Rusiju kada je u pitanju vojni proračun. Sa 80,8 milijardi dolara vojnog budžeta, ispred Saudijske Arabije se samo nalaze SAD i Kina. Stručnjaci pretpostavljaju da su ti izdaci još veći s obzirom da je MMF-om izvještaj nastao prije početka saudijske intervencije u Siriji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!