REVIZIJA STAND-BY ARANŽMANA

MMF će pomoći Srbiji s 380 milijuna eura

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.05.2010 16:29
  • Objavljeno 27.05.2010 u 16:16
EURI NOVČANICE EURO

EURI NOVČANICE EURO

Izvor: tportal.hr / Autor: tporta..hr

Misija Međunarodnoga montarnog fonda (MMF) i srbijanska vlada nakon višednevnih razgovora dogovorile su se o potpori srbijanskim deviznim pričuvama, objavljeno je u četvrtak u Bogradu

Taj dogovor u okviru četvrte revizije kreditnog stand-by aranžmana Srbija će moći povući još 380 milijuna eura kao potporu deviznim pričuvama, objavila je srbijanska vlada.

Sporazum mora potvrditi i izvršni odbor ravnatelja MMF-a koji se očekuje u lipnju, kazala je na tiskovnoj konferenciji srbijanska ministrica financija Diana Dragutinović.

Po njezinim riječima, sporiji rast srbijanskog gospodarstva od očekivanog u prvom tromjesečju 2010. utjecao je da, u suradnji s MMF-om, projekcije gospodarskog rasta za 2010. i 2011. budu ispravljene na niže.

"Umjesto predviđena rasta od dva posto, koliko smo očekivali za 2010., rast će biti oko 1,5 posto, a za 2011. umjesto četiri prognoza je smanjena na tri posto", kazala je Dragutinović.

Voditelj izaslanstva MMF-a Albert Jegger izjavio je kako će 2010. i 2011. biti teške godine za Srbijance te upozorio kako će za uspješan završetak četvrte revizije stand-by aranžmana Srbija morati do lipnja u parlament uputiti prijedlog zakona o mirovinskom sustavu te smanjiti broj zaposlenika u državnoj upravi.

Ne ispuni li Srbija navedene uvjete, odbor izvršnih ravnatelja MMF-a, po njegovim riječima, na zasjedanju u lipnju neće pozitivno odlučiti o četvrtoj reviziji.

Dodao je kako se srbijanska vlada obvezala do rujna 2010. parlamentu uputiti na razmatranje prijedlog zakons o fiskalnoj odgovornosti koji će pridonijeti trajnu rješenju problema velike javne potrošnje.

Izaslanstvo MMF-a sa srbijanskom je vladom potkraj veljače postiglo dogovor o trećoj reviziji kreditnog stand-by aranžmana, što je omogućilo povlačenje treće kreditne tranše od 360 milijuna eura.

Pošto je odbor izvršnih ravnatelja MMF-a potkraj ožujka odobrio povlačenje treće tranše od oko 360 milijuna eura, Srbija je u početku travnja povukla 180 milijuna eura, polovicu tih sredstava za jačanje deviznih pričuva zemlje.

Time ukupna sredstva koja su iz tog aranžmana do sada iskorištena iznose oko 1,3 milijarde eura odobrenih u sklopu 2,9 milijarda eura vrijedna stand-by aranžmana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi