MESIĆ SE IZVLAČI

'Mladiniću sam dao samo verbalnu potporu'

05.11.2009 u 15:13

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je u Budimpešti, odgovarajući na pitanja novinara o optužbama bivšega potpredsjednika vlade Damira Polančeca na njegov račun glede Podravke, opovrgnuo svaku umiješanost u poslovanje te tvrtke, ali je zato ponovno pokrenuo pitanje Polančecove uloge u prodaji Ine

Objasnio je da je Srđanu Mladiniću "dao verbalnu potporu za razvoj firme" i uputio ga naprije na HBOR, a zatim i na Podravku kao tvrtku s kojom je najviše radio. "Nisam znao za dug od 65 milijuna kuna", rekao je Mesić. Priznao je da je nazvao predsjednika Uprave Podravke Zdravka Šestaka i pitao može li se nešto učiniti. "Rekao je ne", istaknuo je Mesić objašnjavajući tijek događaja.

S Polančecom se složio u jednom, a to je da "ne smije biti nedodirljivih". Rekao je kako je, čuvši za prodaju Ine, nazvao njezinu upravu koja, međutim, nije znala da se ona prodaje i pod kojim uvjetima. Nekoliko je puta, kako je ustvrdio, zvao bivšeg premijera Ivu Sanadera, koji mu je javio da o tome vodi brigu Polančec te da je "sve u redu i sve dogovoreno". "Radi se o milijunskim poslovima najznačajnije privredne organizacije u zemlji", zaključio je hrvatski predsjednik.

Osvrnuo se i na Badel te rekao kako s ministrom Šukerom o tom slučaju nije razgovarao. "Nije bilo govora o deblokadi računa Badela", rekao je Mesić.

Predsjednik Mesić izričito je ustvrdio kako nema nikakve veze s prodajom odmarališta u Pirovcu, za što ga je također prozvao bivši potpredsjednik vlade.

Na pitanje novinara o upravo objavljenoj predsjedničkoj kandidaturi zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i misli li da bi Bandić nakon dugogodišnjeg staža na čelu metropole mogao dobro upravljati državom, predsjednik Mesić nije se želio očitovati. "Reći ću nakon što završi prvi krug", poručio je.

Na pitanje što SDP gubi a što dobiva Bandićevim odlaskom odgovorio je kako to mora procijeniti sama stranka i da se on ne miješa u vođenje stranaka.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sudjelovao je danas na Svjetskome znanstvenom forumu (WSF) u Budimpešti.