KAMATE RASTU U TIŠINI

Mladima skuplji stambeni krediti u Zabi

15.04.2009 u 08:17

Bionic
Reading

Zagrebačka banka povećala je krajem ožujka kamatne stope na novoodobrene stambene kredite 'za mlade' do 35 godina sa 6,5 posto na sedam posto, nakon što je prethodno najavljeno poskupljenje stambenih kredita odgodila zbog intervencije predsjednika Vlade Ive Sanadera.

Time je ponuda 'za mlade' nakon desetak godina praktično prestala postojati i prvi je put izjednačena s uvjetima standardnih stambenih kredita.

I dok je premijer nedavno pritiskao banku da će u slučaju poskupljenja potaknuti građane da povuku svoje štedne uloge iz banke, zanimljivo je da će nakon dogovorenog kreditiranja države poskupljenje ovaj put vjerojatno proći bez intervencije iz državnog vrha.

Spašavanje javnih financija, među ostalim, i kreditom Zabina matičnog Unicredita, očigledno je omekšalo premijerovu oštricu prema bankarskoj kreditnoj politici pa je izostao zaštitnički nastup prema zaduženim biračima, piše Večernji list.

Valja naglasiti da su gotovo sve banke povećale su kamate na kredite građanima, uključujući i već odobrene kredite u otplati. Od velikih banaka starih uvjeta kredita u otplati gotovo godinu dana držale su se jedino Zagrebačka i Privredna banka, dok su u nekim bankama, primjerice u Raiffeisenbank Austriji, kamate rasle gotovo na mjesečnoj razini. Od 1. travnja Erste banka poskupila je novoodobrene kredite građanima od 0,20 do 1,35 posto. Nova povećanja uglavnom se odvijaju u tišini i bankari ih ne žele pretjerano komentirati, s obzirom na reakcije Vlade i javnosti.

'Usprkos makroekonomskim kretanjima i tržišnim uvjetima, posebice značajnog rasta premije rizika na zaduživanje u inozemstvu, visokih kamatnih stopa na domaće izvore sredstava te teže dostupnosti izvora sredstava na međunarodnim tržištima, Zagrebačka banka je posljednji put 1. veljače 2008. povećala kamate na postojeće kredita građanima koji su u otplati. I dalje pratimo daljnji razvoj na tržištu i, prema tome, donosit ćemo daljnje odluke koje se odnose na uvjete kreditiranja', najavili su iz Odnosa s javnošću Zagrebačke banke.