TRŽIŠTE KAPITALA

Mješovite izvedbe indeksa, nastavljen povišen promet

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala u petak je imalo mješovite performanse, gdje su dionički indeksi zaključili dan na suprotnim stranama. Indeks CROBEX je gotovo neznatno ojačao, dok je uži indeks CROBEX10 kliznuo 0,18 posto u crveni teritorij. Sektorski gledano najviše je na dobitku bio indeks transportnog sektora koji je porastao oko 1,5 posto, dok je na gubitku bio indeks građevinskog sektora čija je vrijednost pala 1,2 posto

Likvidnost se zadržala na povišenoj razini pa je tako u petak protrgovano oko 19,2 milijuna kuna, što, iako upola manje nego dan ranije, i dalje predstavlja znatno višu razinu prometa nego što je to običaj u ljetnim mjesecima.

Najlikvidnija je bila dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na 7,2 milijuna kuna prometa kliznula 0,3 posto u crveni teritorij. Visoki promet bilježi i dionica Podravke, u iznosu od oko 5,4 milijuna kuna, te joj je cijena pri tome ojačala zanemarivih 0,03 posto. Među milijunašima su još bile povlaštena dionica Adrisa koja je porasla 0,8 posto, kao i dionica Leda koja je ojačala blagih 0,05 posto.

Titula dobitnika dana ide dionici Đure Đaković Holdinga, koja je skočila 8 posto, nakon objave o provedenom procesu optimizacije organizacijske strukture, te pripajanju društava u vlasništvu holdinga. Pozitivna kretanja zabilježena su i u dionicama Ericsson Nikole Tesle i Vajde, koje su ojačale 1,5 posto i 1,3 posto.

Titula gubitnika dana ide dionici Imperiala, čija je cijena potonula oko 5 posto, što je znatno iznad iznosa dividende, bez koje se dionica trguje od petka. Znatniji pad je zabilježen i u dionici Kraša od oko 2 posto, a vrijedi izdvojiti i 0,9 posto pada cijene dionice Atlantic Grupe

Dobitnik dana     Đuro Đaković Holding     +8,04%     24,85

Gubitnik dana
     Imperial     -5,05%     451,02

Crobex
     +0,01%     1.750,70

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.