ŠEFICA MMF-A

'Mjere ECB-a neće biti dovoljne'

23.01.2015 u 12:51

Bionic
Reading

Golemi program kupnje obveznica Europske središnje banke (ECB) trebao bi pomoći ojačati gospodarstvo eurozone, ali sam neće biti dovoljan, ocijenila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, pozvavši vlade da provedu strukturne reforme

'To bi trebalo pomoći, ali samo to neće biti dovoljno za oživljavanje europskog gospodarstva i poticanje rasta. Trebamo duboke strukturne reforme koje će pomoći konkurentnosti', rekla je Lagarde komentirajući priopćenje ECB-a o ubrizgavanju stotine milijardi novog novca u eurozonu.

Europska središnja banka donijela je u četvrtak odluku bez presedana u povijesti eurozone, proširivši program kupnje imovine i na državne obveznice, i to u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura. Program će početi u ožujku ove godine a trajat će do kraja rujna 2016., uz mjesečni iznos kupovina od 60 milijardi eura. Time bi ukupna vrijednost programa premašila 1.000 milijardi eura.

'Vidjet ćemo hoće li djelovati', izjavila je Lagarde za televiziju France 2 na pitanje o ECB-ovom planu. 'Povjerenje je ključ. Postoji ozbiljan rizik, protiv kojeg ECB djeluje, od vrlo slabe inflacije ili čak deflacije', dodala je.