PEDERSEN NOVI GAZDA?

Mirovinci u Podravci 'razvlastili' Mršića

27.12.2012 u 10:12

Bionic
Reading

Danski menadžer Jorn Pedersen novi je gazda Podravke. Formalno, doduše, na čelu kompanijske uprave i dalje sjedi Zvonimir Mršić, ali nakon prošlotjedne sjednice Nadzornog odbora Podravke više ništa nije isto

Svojim prošlotjednim odlukama Nadzorni odbor, na čijem je čelu šef mirovinskog fonda PBZ-Croatia osiguranje Dubravko Štimac, de facto je razvlastio Mršića, piše Podravski list. Članu Uprave Jornu Pedersenu Štimac i mirovinci prebacili su u mjerodavnost strateško

Iz Podravke odbacuju 'spekulacije' medija

'Nadzorni odbor Podravke daje punu potporu radu predsjednika i Uprave Podravke, što je potvrdio i na svojoj jučerašnjoj sjednici davanjem suglasnosti za Plan poslovanja Grupe Podravka za 2013. godinu, kao i Strategiju Grupe Podravka za naredno razdoblje. Stoga su neosnovane spekulacije nekih medija o nezadovoljstvu Nadzornog odbora radom predsjednika i Uprave Podravke te nagađanja usmjerena na promjene u sastavu Uprave Podravke. Nadzorni odbor vjeruje da će Podravka u narednom razdoblju ostvariti poslovne rezultate koji će u cijelosti ispuniti očekivanja svih stakeholdera u odnosu na Podravku', priopćeno je iz koprivničke kompanije.

restrukturiranje, optimizaciju poslovnih procesa, nabavu i logistiku. I, da stvar bude zanimljivija, odlučili da za sve svoje poteze Pedersen odgovara izravno Nadzornom odboru, a ne predsjedniku Uprave Mršiću!

Mirovinci su, dakle, uz potporu državnih fondova očito preuzeli stvari u svoje ruke. Mršić je najprije dobio po prstima u mesnoj industriji Danica gdje je nedavno smijenjen njegov favorit Dragan Habdija, a postavljen miljenik mirovinaca Vladimir Bunić. Potom je na prošlotjednoj sjednici NO-a odlučeno da u Upravu Podravke uđe čelnik Belupa Hrvoje Kolarić, i to kao šesti član.

On će, po svemu sudeći, biti dio tročlane tvrde menadžerske upraviteljske jezgre koja će bez milosti provoditi restrukturiranje kompanije i strateške odluke Nadzornog odbora. Uz Kolarića, u tu jezgru ubrajaju se glavni Podravkin financijaš Miroslav Klepač i, naravno, novi stvarni gazda Uprave Jorn Pedersen. Mršić se, kako bruje kuloari bliski fondovima, pokazao potpuno nedoraslim funkciji koju obavlja i već se naveliko šuška o njegovu odlasku.

Izvor Podravskog lista blizak Nadzornom odboru vjeruje kako bi se ta 'soft' promjena u vrhu Podravke mogla dogoditi već na skupštini dioničara u srpnju iduće godine.

Osim toga, već mjesecima Podravkom kruži trač da se Mršić na ljeto sprema u Bruxelles. To da bi čelni čovjek Podravke mogao postati europarlamentarac, zasad je ipak na razini spekulacije, ali ono što se posljednjih tjedana događa unutar kompanije vodi prema Mršićevu uzmaku na 'pričuvnu', vjerojatno političku poziciju.