NEZADOVOLJNI FONDOVI

Mirovinci prijete da će prodati 23% Podravke strancima

PODRAVKA ZGRADA

PODRAVKA ZGRADA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Cropix

Institucionalni ulagači razmišljaju o međunarodnom natječaju za prodaju svojih od 21 do 23 posto dionica u Podravci ako se ne riješi afera Spice

Grupa institucionalnih ulagača razmišlja o raspisivanju natječaja za prodaju svoga 'zajedničkog' udjela u vlasništvu Podravke ako se rasplet afere Spice ne ubrza i oni pod hitno znatnije ne uključe u proces nadzora i upravljanja kompanijom, doznaje Poslovni dnevnik. U toj grupi investitora nalaze se svi mirovinski (PBZ CO, AZ, Erste plavi i Raiffaisen obvezni) i neki investicijski fondovi koji su uložili u dionice koprivničke kompanije. Oni zajedno imaju između 21 i 23 posto Podravke.

Procjenjuje se da bi bilo prilično teško za tako velik paket Podravkinih dionica pronaći kvalitetnog kupca u Hrvatskoj. S druge strane besmisleno je udjele prodavati na burzi pojedinačno. Stoga nije isključeno da će ukupan paket biti ponuđen strateškom partneru iz inozemstva ili nekoj međunarodnoj financijskoj instituciji ili kompaniji zainteresiranoj za ulazak u Podravku. Time bi državno-političkoj kliki, kojoj je osnovni temelj djelovanja zadržavanje kompanije u hrvatskim rukama pod svaku cijenu, poluga kontrole mogla iskliznuti iz ruku.

Ipak, institucionalni investitori priznaju da ni oni ne žele takve lomove te da ih mogućnost u kojoj bi eventualna prodaja udjela u Podravci strancima bila jedini izlaz ne čini nimalo sretnima. "Taj je projekt zasad tek načelna ideja o kojoj je postignut konsenzus i koju ćemo detaljno razraditi i početi provoditi samo ako vidimo da smjer raspleta problema u Podravci ne ide k znatnom poboljšanju kvalitete upravljanja tvrtko, u što će se nas aktivnije uključiti,' kazao je anonimni izvor Poslovnom dnevniku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi