zdravlje i okoliš

Ministarstvo poljoprivrede: Ne bacajte hranu tijekom blagdana

22.12.2021 u 13:25

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je uputilo poruku da se smanji bacanje hrane tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i tako poluče pozitivni učinci na zdravlje, okoliš i financije.

Svakodnevno se bacaju velike količine hrane koja je sigurna i zdravstveno ispravna, a te količine još su i veće u blagdansko vrijeme, kada se dodatno pripremaju i konzumiraju velike količine hrane i pića, ističu iz Ministarstva.

Sprječavanjem i smanjenjem otpada od hrane, uključujući i preusmjeravanja viškova hrane, kako navode, "ostvarujemo neposredne pozitivne učinke na zdravlje, okoliš i financije koji su vidljivi kroz očuvanje energije i prirodnih resursa potrebnih za proizvodnju hrane, uključujući smanjenje emisija stakleničkih plinova na odlagalištima otpada, uštedu novca kroz promišljeno planiranje, kupovanje i čuvanje hrane, ali i podršku zajednici doniranjem viškova hrane koja je zdravstveno ispravna".

Iz Ministarstva stoga pozivaju građane da tijekom blagdana smanje otpad od hrane u svojim kućanstvima primjenjujući nekoliko savjeta - planiranjem kupovine namirnica, odnosno kupovinom racionalno i bez stvaranja zaliha, organiziranjem hladnjaka i smočnice prije blagdana, pohranjivanjem ostataka obroka u hladnjak, doniranjem hrane itd.

Iz Ministarstva podsjećaju da su u povodu Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane, koji se obilježava 29. rujna svake godine, organizirali tematski tjedan posvećen sprječavanju otpada od hrane u okviru kojeg je održana je izložba učeničkih radova pod nazivom "Hrana nije otpad i ja mogu utjecati", objavljena knjižica recepata "Skuhat ću, neću baciti", učenicima prvih razreda podijeljene tematske slikovnice, održana edukativna radionica "Hrana je dragocjena, nije za smeće“ te zaključno održan stručni skup pod nazivom "Hrana nije otpad, zajedno do cilja".

Cijeli projekt dio je edukativne kampanje koja se financira sredstvima iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO), u okviru kojeg je predviđeno unapređenje sustava doniranja hrane u Hrvatskoj u iznosu od 32 milijuna kuna.