odluka vlade

Ministarstvo gospodarstva preuzima poslove AIK-a i Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo

16.11.2018 u 13:08

Bionic
Reading

Vlada je u petak u hitnu saborsku proceduru poslala prijedloge zakona kojima bi se od početka 2019. godine ukinuli Agencija za investicije i konkurentnost i Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo, a njihove poslove preuzelo bi Ministarstvo gospodarstva

Vlada je u Sabor poslala nacrte konačnih prijedloga pet zakona - o prestanku važenja Zakona o osnivanju Agencije za investicije i konkurentnost, kao i izmjene Zakona o strateškim investicijskim projektima RH, Zakona o javno-privatnom partnerstvu, Zakona o poticanju ulaganja, te naposljetku, izmjene Zakona o zadrugama.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat podsjetio je na zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava, i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, koji je Vlada prihvatila na sjednici 2. kolovoza ove godine, a kojim je predviđeno i ukidanje Agencije za investicije i konkurentnost (AIK) i Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo.

Kako je tada istaknuto, u cilju racionalizacije državne uprave ukupno je predviđeno ukidanje ili spajanje s ministarstvima ili drugim društvima za 54 javna tijela.

Horvat je izvijestio da je za provedbu svih aktivnosti oko ukidanja navedene agencije i centra zaduženo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje će između ostalog preuzeti i sve poslove, prava i obveze, imovinu, opremu, financijska sredstva, kao i radnike tih dviju institucija.

"Ukidanjem agencije i centra pridonosi se racionalnijoj organizaciji, učinkovitijem poslovanju te racionalizaciji sustava pravnih osoba s javnim ovlastima", poručio je Horvat, dodavši da za provedbu ovih zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da su ulaganja općenito jedan od tri temeljna i stožerna aspekta politike Vlade, koja se, osim na ulaganjima, bazira i na fiskalnoj konsolidaciji i strukturnim reformama. 

"Integracijom portfelja investicija i konkurentnosti u Ministarstvu gospodarstva želimo prije svega ojačati to ministarstvo na području rada s ulagačima, bilo domaćim ili stranim, i imati snažniju koheziju djelovanja na tom području. Zato je ovaj potez namijenjen snaženju aspekta privlačenja ulaganja u RH", rekao je Plenković.