PRESLAGIVANJE

Ministarstvo financija radi na novom rješenju za cestarski dug

04.09.2017 u 09:16

Bionic
Reading

Ministarstvo financija već je prije sezone godišnjih odmora riješilo dobar dio od ukupno 27 milijardi kuna dospijeća državnog duga u ovoj godini, a intenzivno se radi i na pripremama zaduživanja u cilju restrukturiranja tzv. cestarskog duga

Na strukturiranju transakcije i optimizaciji duga HAC-a, HC-a i ARZ-a u Katančićevoj rade uz savjetničku podršku investicijske banke Lazard, a računa se da će se to realizirati kroz inozemno izdanje obveznice, piše Poslovni dnevnik.

Tim projektom, kao i vjerojatnošću podizanja (vraćanja) kreditnog rejtinga Hrvatske ovih se dana pozabavio mjesečni magazin Euromoney. Poboljšanje profila duga državnih cestarskih kompanija i podizanje investicijskog rejtinga povezuju s očekivanjima pomoći Svjetske banke u vidu pružanja djelomičnog jamstva na obveznicu koju Hrvatska planira izdati do kraja godine.

  • +9
Autocesta Vrgorac - Ploče Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Pozivajući se na više dobro upućenih osoba, u Euromoneyju ističu da se cilja na iznos oko 900 milijuna eura i rok dulji od 20 godina, pri čemu bi jamstvo Svjetske banke težilo oko 250 milijuna eura.

Hrvatskoj bi to, kažu, pomoglo u reprofiliranju cestarskog duga (za koji jamči država) teškog oko 5,2 milijarde eura, ali i u ispunjenju kriterija potrebnih za ostvarivanje cilja o ulasku u eurozonu.