sastanak Ekonomskog savjeta

Milanović: Treba nam taktika za izlazak iz ove situacije koja nas sve mentalno iscrpljuje

09.12.2020 u 13:36

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović dao je izjavu za medije nakon sudjelovanja na prvoj sjednici Ekonomskog savjeta predsjednika Republike Hrvatske. Uz njega, medijima se obratio posebni savjetnik predsjednika za ekonomiju, doc. dr. sc. Velibor Mačkić

Na sjednici se raspravljalo o Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. godine.

'Čini se da je ova strategija napravljena samo da se povuku sredstva iz fondova EU-a. Ako je to tako, onda primarno značenje ima javni sektor. Postoji prostor za poboljšanje, evidentno kasnimo, ali to je bila naša intencija - da pobrojimo sve probleme', rekao je Velibor Mačkić.

'Dokument nije loš, ali je pitanje je li dovoljno dobar i mi ćemo dati svoj doprinos. To je puno kvalitetnije nego da sam se uključio kao pojedinac ili poslao nekoga kao što je htio predsjednik Vlade', rekao je Milanović.

'Mene je premijer osobno pozvao da se uključim u rad radne skupine za izradu ove strategije. Taj isti dan je došlo pismo njegova šefa ureda vezano uz sazivanje VNS-a. Zanimljivo, osobno mi je pisao na temu strategije nacionalnog razvoja, rado sam mu odgovorio i pozvao da se uključi saborska opozicija jer to može doprinijeti samo kvaliteti, a na kraju krajeva možeš reći - imali ste priliku nešto reći, niste ništa rekli. Znamo kako će to izgledati u Saboru, bit će automatski izglasano i taj dokument neće imati nikakvu važnost', rekao je Milanović, prenosi N1.

Upozorio je kako će gospodarski pad Hrvatske zbog pandemije koronavirusa biti među najvećima u EU.

Govoreći o porezu na nekretnine, Milanović je rekao da je to ogroman zalogaj te da 'nikome ne bi gurao pod nos što ga nije napravio'.

  • +15
Ekonomski savjet Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

'Ako mu je svrha penaliziranje onih koji imaju, to je nepotpun smisao. Što se tiče PDV-a, Hrvatska je stjecanjem okolnosti, koje su eksterne i egzogene, krenula s relativno visokom stopom PDV-a iz svojih razloga, a onda je ta stopa rasla iz krize u krizu, tako da sad govoriti o tome hoće li stopa PDV-a biti 24 ili 25 posto nije bitno za konkurentnost. Ono što je puno bitnije su druga porezna opterećenja', rekao je Milanović.

'Treba nam taktika za izlazak iz ove situacije koja nas sve mentalno iscrpljuje', rekao je Milanović.

Predsjednikov Ekonomski savjet osnovan je početkom prosinca, a kako je najavljeno, vodit će stručne rasprave i davati mišljenja radi pripreme odgovarajućih strateških podloga te analize dugoročnih trendova i strukture hrvatske ekonomije.

Članovi Savjeta su Đula Borozan (Ekonomski fakultet Osijek), Boris Cota (Ekonomski fakultet Zagreb), Bruno Ćorić (Ekonomski fakultet Split), Saša Drezgić (Ekonomski fakultet Rijeka), Ana Grdović Gnip (Fakultet za matematiku, prirodne znanosti i informacijske tehnologije Sveučilišta Primorska Kopar), Tomislav Hernaus (Ekonomski fakultet Zagreb), Mario Holzner (Bečki institut za međunarodne ekonomske odnose), Igor Matutinović (Sheffield Business School), Vinko Muštra (Ekonomski fakultet Split), Marina Tkalec (Ekonomski institut Zagreb) i Iva Tomić (Hrvatska udruga poslodavaca).