KRALJ BAKRA VIŠE NEMA BAKRA

Milan Popović nije više suvlasnik Valjaonice bakra Sevojno

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Premda često predstavljan kao suvlasnik Valjaonice bakra u Sevojnu pokraj Užica, Severinin zaručnik Milan Popović po svoj prilici već neko vrijeme nije partner drugog srpskog tajkuna Zorana Drakulića i njegove East Point grupe

Tu tvrtku su, naime,East Point i Popovićev Amalco kupili 2003. plativši tri milijuna eura i obavezavši se na oko 17 milijuna eura investicija te na nešto manje od sedam milijuna eura vrijedan socijalni program.

U prospektu kompanije pri izlasku na burzu stajalo je da ravnopravni dioničari, firme Drakulića i Popovića, drže po 40,43 posto udjela. U centralnom registru danas, međutim, stoji da je većinski vlasnik Valjaonice bakra East Point sa 80,87 posto udjela. Zanimljivo je da je u srpskoj investicijskoj javnosti ta promjena prošla prilično neopaženo.

U Sevojnu i Užicu, osobe koje su imale poslovne odnose s Valjaonicom kažu da je to poduzeće Popović posjetio tek nekoliko puta te se ne može reći da spada u red poduzetnika koji bdiju nad svojim vlasništvom.

Također, Popovićeva poslovna biografija u Srbiji potpuno je u sjeni njegovih romansi. Niti poslovna javnost niti mediji nisu se njime posebno bavili prije procvata njegove karijere zavodnika. Prvi put je zabilježen zbog veze s Katarinom Šišmanović, televizijskom voditeljicom produkcijske kuće Emotion, a sada i s poznatom pjevačicom. Upućeni ne znaju za njegove druge poslovne pothvate u domovini, osim sudjelovanja na natječaju za kupnju Rudarsko-topioničarskog bazena Bor, kada je ponudio 288 milijuna dolara za tu tvrtku. Zanimljivo je da je Popovićevoj kompaniji na tom natječaju, uz rumunjski Cuprom, konkurent bio upravo Drakulićev East Point.

Nasuprot tome, o Popoviću se mnogo više govori u kontekstu njegovih ruskih poslova. Njegov ulazak u biznis počeo je, sva je prilika, tek odlaskom iz Srbije. Spekulira se da je još njegov otac imao inozemnu tvrtku te da je Milan Popović naslijedio i razvio već započet inozemni posao. No činjenica jest da je taj inozemni dio poslovanja gotovo posve nepoznat srpskoj javnosti, niti postoji način da se provjeri točnost, osim ako Milan Popović sam ne odluči podastrijeti sada već svim zainteresiranim medijima u regiji podatke o svim svojim poslovnim pothvatima.

Popovićeva kompanija je, kako je objavljeno, partner za marketing i plasman proizvoda Ural Cooper Group, najvećeg ruskog proizvođača bakra. Njegovi prihodi godišnje premašuju milijardu dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi