HBOR I ERSTE BANKA

Mikrokredite mogu dobiti i nezaposleni s poduzetničkim duhom

29.04.2013 u 16:03

Bionic
Reading

Zahvaljujući povoljnim mikrokreditima HBOR-a i Erstea, Gordana Radović, vlasnica obrta Nikolina želja, proširila je u Sarvašu proizvodnju jagoda kupivši dva plastenika s pripadajućom opremom. Jagode nudi sve do početka zime, a od prvih dana proljeća prodaje ih na osječkoj tržnici

Erste banka i osječki Centar za poduzetništvo predstavili su danas projekt mikrokreditiranja u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji koji provode već treću godinu, upravo kroz poslovno iskustvo Gordane Radović te njezinih kolega Mate Perasovića iz Đakova i Željka Kovačevića iz Branjina vrha u Baranji.

Perasović je prije pet godina iz Njemačke doselio u Đakovo, gdje se oženio i dobio sina, a egzistenciju obitelji osigurao je upravo mikrokreditom za pokretanje vlastita obrta Vrt garten. Održava okućnice, liči pročelja i ograde, frezom okopava vrtove, šiša travu, pili drva za ogrjev, čisti snijeg traktorom i ralicom te lopatom ispred kuća uglavnom starijim i bolesnim ljudima. Dobio je kredit od 8,5 tisuća eura i kupio opremu za rad.

'Nažalost, preko zime nije bilo puno posla. Pogriješio sam što nisam išao raditi u Zagreb gdje je bilo puno više problema sa snijegom nego u Slavoniji. Za frezanje vrtova dobio sam mnogo poziva u nekoliko dana, pa se ne stignem odazvati svima. Dnevno mogu obraditi pet, šest vrtova, a dobio sam i po pedeset poziva na dan. Sada čekam sezonu piljenja drva', kaže Mato Perasović koji je kredit dobio na pet godina s godinom dana počeka i uz kamatu od 4,5 posto godišnje.

Željko Kovačević, vlasnik OPG-a Baranjac, ima voćnjake različitih vrsta, 80 stabala trešanja, stotinjak bresaka, pedesetak oraha, nešto marelica, višnje, nektarina, vinogradske breskve… Ima i četiri plastenika, a uz pomoć mikrokredita podiže još četiri na 2.500 četvornih metara. Deset tisuća eura za koliko se proljetos zadužio kod Erste banke uložio je u kupnju strojeva nužnih za rad – prskalice, traktor i priključke. Radi sa suprugom, nekad im pomaže i punica, a urod plasira na tržnicama u Zagrebu.

'Dotad sam proizvodio minimalno, za osobne potrebe, a sada sam uz pomoć kredita bitno povećao proizvodnju i zaposlio sebe i suprugu', kaže Željko Kovačević, zadovoljan uvjetima kreditiranja. Još se nada da će mu vremenski uvjeti poslužiti, jer to je u poljoprivredi uvijek lutrija.

Cilj projekta mikrokreditiranja jest samozapošljavanje nezaposlenih koji imaju kvalitetnu poduzetničku ideju te malih poduzetnika kojima treba poticaj za daljnji razvoj, a inače teže zadovoljavaju standardne uvjete za dobivanje kredita, objasnio je Dario Gabrić iz Erste banke. Program se ostvaruje u suradnji s Centrom za poduzetništvo i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u Osijeku, čiji su predstavnici pojasnili uvjete pod kojima se mikrokrediti mogu dobiti.

Gordana Radović
u ožujku je dobila 115.000 kuna u što je uračunato i plaćanje PDV-a, što bitno olakšava ulaganje malim poduzetnicima. Drugi je plastenik financirala kreditom HBOR-a uz dva posto kamate na deset godina i uz godinu dana počeka, po programu za žene poduzetnice. Pomaže joj suprug i rade od pet sati ujutro sve dok ih mrak i komarci ne potjeraju u kuću. Nije im teško, jer su na taj način riješili svoje egzistencijalno pitanje. Erste banka lani je podržala 14 projekata vrijednih 122.000 eura, vezanih uz poljoprivrednu proizvodnju, pružanje usluga i pripremu hrane.

Program će se ove godine proširiti i na Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju, a odobravat će se krediti do vrijednosti 10.000 eura za samozapošljavanje te 15.000 eura za postojeće poslovne subjekte. Ukupan iznos kredita je milijun eura.

Krediti su povoljni i stoga što se kao jamstvo povrata ne traže tereti na nekretninama ili plaćama, nego se uzimaju mjenice, zadužnice, jamstva, depoziti i police životnih osiguranja, objasnila je Maja Vuletić, direktorica Poduzetničkog centra.

Poduzetnicima pružaju besplatnu edukaciju i savjetovanje, a dosad su u realizaciji projekata pomogli šezdesetak poduzetnika.