PODUZETNIČKI IMPULS

Mikro poduzetnicima odobreno 66 projekat od 690 pristiglih

26.07.2013 u 15:11

Bionic
Reading

Malo i srednje gospodarstvo ove bi godine slijedom ulaska Hrvatske u EU i manjih carina te uz veće državne potpore moglo ostvariti bolje rezultate i nastaviti lanjski trend povećanja prihoda i zapošljavanja, istaknuo je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na predstavljanju rezultata natječaja za mikropoduzetništvo i obrt iz ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa

Po natječaju za mjeru A1 za mikropoduzetništvo i obrt predviđeno je ukupno 11,5 milijuna kuna potpora. U sklopu te mjere dodjeljuju se potpore za poduzetnike koji imaju do 10 zaposlenih čime se želi pomoći razvoju, konkurentnosti i povećanju broja zaposlenih u tom segmentu, istaknuo je ministar.

Na natječaj za tu mjeru stiglo je ukupno 690 prijava, od kojih je 508 administrativno provjereno, a 66 će ih dobiti novac, pri čemu je već za 40 dodijeljeno 7,2 milijuna kuna, dok će ostalih 4,3 milijuna kuna dodijeliti za 26 projekata koji su još u postupku. Od svega toga očekuje se i 300 novozaposlenih, kazao je Maras.

Očekivano najviše je prijava, 218, stiglo iz Grada Zagreba te 70-ak iz Splitsko-dalmatinske županije, ali i iz svih drugih županija, a potpore se dodjeljuju ovisno o kvaliteti projekta.

Dodao je i da te potpore nisu 'socijalna pomoć' nego se ove godine povećanjem njihovih pojedinačnih iznosa omogućuje realizacija cijelog projekta, poput primjerice kozmetičkoj tvrtki Priroda liječiza nabavku stroja, razvoj novog priozvoda, edukaciju i marketing.

Ta je tvrtka, kao i još njih 11 dobila najveći mogući iznos tih potpora, po 250 tisuća kuna, a svi dobitnici su se obvezali na povećanje broja zaposlenih, neke za njih dva do tri, a neki i za njih 14, poput proizvođača namještaja Due-di.

Najniži iznos dodijeljene potpore je 31,4 tisuću, u prosjeku je to 181 tisuća kuna, a ono što je ministra prilično u svemu razveselilo, kako je objasnio zbog lanjskih kritika, je što se gotovo 30 posto od ukupnih prijava odnosi na žene-poduzetnice koje su dobile 40 posto ukupno dodijeljenih potpora.

Osvrnuvši se na lanjske podatke o poslovanju malog gospodarstva u kojima su gotovo svi indeksi porasli za 1 i više posto, ministar je posebno istaknuo rast ukupnog zapošljavanja od 1,2 posto ili za više od šest tisuća novozaposlenih, te rast prihoda od izvoza za 11,1 posto. Pritom su mikro trgovačka društva bila najuspješnija s porastom zaposlenih od čak 17,3 posto i prihoda od izvoza za 47,3 posto u odnosu na 2011.

Podatke o kretanjima u malom gospodarstvu za ovu godinu ministar predviđa, kako je kazao, objaviti krajem kolovoza.

Današnjem predstavljanju rezultata prisustvovali su i predstavnici 12 tvrtki koje su dobile potpore.