rasprava na hrt-u

'Mi tražimo hrabru Vladu. Obećanja nas ne zanimaju, slušamo ih 30 godina. Prestari smo za to'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 05.06.2020 09:56
  • Objavljeno 05.06.2020 u 09:56
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas u emisiji HRT-a 'Poligrafi izjavio je da njihova udruga nije za izbore u srpnju, jer smatraju da se do kraja ove godine treba startati sa reformama i pripremiti se za 2021.

'Ova Vlada treba svoj posao odraditi do kraja, a ne ići sada s izborima', kazao je Bujas, prenosi HRT.

Dodao je da će se izgubiti vrijeme na predizborne kampanje i preslagivanja.

'To vrijeme smo trebali uložiti na to što nas čeka na jesen. Još teže na ono što nas čeka na zimu. Trebali smo startati s jačim reformama nakon adekvante prilagodbe sustava i određenim mjera koje su se dogodile', dodao je Bujas.

Predsjednik udruge Glas poduzetnika rekao je da moramo biti ambiciozni što se tiče turističke sezone jer imamo s čime privući turiste.

Kazao je da očekuje od buduće Vlade da uđe u ozbiljne reforme kako bi sljedeću godine bili kud i kamo spremniji.

Dodao je da očekuje reforme u svim segmentima, od porezne do reforme pravosuđa, inspektorata.

'Kompletne reforme su nužne Hrvatskoj. Mi tražimo onu Vladu, one ljude koji će pokazati hrabrost, koji će s takvim reformama izaći, koji neće samo davati obećanja. Obećanja nas ne zanimaju, slušamo ih 30 godina. Prestari smo za to. Tražimo konkretne rezultate. Takav želimo imati tim sutra na vlasti', naglasio je Bujas.

'Ne zanima nas lijevo, desno, centar. To će građani odlučiti. Takve reforme tražimo', istaknuo je Bujas.

Ministar gospodarstva Darko Horvat slaže se da je napravljen dobar posao, ali da nije napravljeno sve. Kazao je da postoje četiri akcijska plana za administrativno rasterećenje.

'Prvi akcijski plan za ukidanje i smanjenje dijela neporeznih davanja, transformacija financiranja javnih servisa, digitalizacija i sve ono o čemu mi pričamo. Investicije u istraživanje i razvoj. Sve ono što bi i danas neke političke opcije ili platforme htjele prikazati kao nekakav inicijalni novi korak ili dio nekog starog prepisanog programa je u stvari nešto što je kontinuitet ove Vlade s čim se u protekle tri, odnosno četiri godine bavi', dodao je.

Horvat je naglasio da će pripremiti u nekoliko poglavlja interesantnu priču koju će predstaviti za sedam dana.

Gordan Maras iz SDP-a rekao je da je siguran da su građani svjesni situacije u kojoj se nalazimo, tko kako radi i predlaže.

'Ono što mi govorimo i što je dobro za Republiku Hrvatsku da se zadnjih par dana raspravlja isključivo o programu SDP-a, jer je stavio program jedini na stol', rekao je Maras.

Naglasio je program SDP-a nije prepisan od prije par godina.

'Kada nemate ništa svoje, a nevjerojatno da Vlada koja je u poziciji i koja bi trebala imati rješenja, prijedloge, viziju kako ćemo dalje još nije predložila ništa. Znači HDZ nije predložio nikakav program. Možda je problem u tome što njihov program piše ministar Ćorić koji je opterećen mnogim aferama', dodao je.

Maras je kazao da je ministar Horvat trebao dati ostavku jer mu je najbliža suradnica uhićena zbog namještanja poticaja.

Horvat je rekao da je po njegovim spoznajama Ana Mandac radila korektno.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da se u Hrvatskoj samo traže teme za prepucavanja, od ustaša i partizana do logora, uzrečica, povika, a sve se negdje sa strane povlači i dalje.

'Čini mi se da mi u ovom trenutku imamo situaciju u kojem se govori o ponovnom startu turizma a znamo da je 93% turista stranaca kod nas. U Italiji i Francuskoj više od pola su domaći. Naš čovjek nema novaca', dodao je.

Rekao je da u Hrvatskoj ne mogu dostojno živjeti ni radnici od svojih plaća ni umirovljenici.

Očekuje da će nova Vlada raditi rezove po različitim područjima.

'Udarit će po radničkim pravima, kolektivnim ugovorima, Zakonu o radu i možda će se pokušati donijeti i novi zakon', rekao je Sever.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!