posljedica restrukturiranja

Meta s nižim prihodom i dobiti na kraju 2022.

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 02.02.2023 17:12
  • Objavljeno 02.02.2023 u 17:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Timon Schneider / Alamy

Facebookova krovna tvrtka Meta izvijestila je o padu prihoda i dobiti u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog troškova restrukturiranja i ulaganja u poslovanje s virtualnom stvarnošću koje je nagomilalo gubitke.

Prihod je u razdoblju od listopada do prosinca pao četiri posto, na 32,17 milijardi dolara.

U cijeloj prošloj godini iznosio je 116,61 milijardu dolara i bio je manji za jedan posto nego u 2021.

Neto dobit bila je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju upola manja nego u istom razdoblju godine ranije i iznosila je 4,65 milijardi dolara.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca pala je 41 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., na 23,2 milijarde dolara.

Meta je tokom 2022. bilježila pad prihoda od oglašavanja i odlučila je otpustiti oko 11 tisuća radnika, što joj je donijelo trošak restrukturiranja od 4,2 milijarde dolara u četvrtom tromjesečju.

Broj korisnika Metinih aplikacija ponovo je pak porastao, za 16 milijuna u razdoblju od listopada do prosinca, na dvije milijarde dnevno aktivnih korisnika dnevno.

"Naša zajednica nastavlja rasti i zadovoljan sam snažnom aktivnošću u našim aplikacijama", rekao je osnivač i glavni izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg.

Razvoj virtualnih svjetova u sklopu projekta "Metaverse" guta pak sve više novca i Metini troškovi istraživanja i razvoja porasli su u četvrtom tromjesečju 40 posto, na 9,8 milijardi dolara. U cijeloj prošloj godini uvećani su 43,5 posto, na 35,3 milijarde dolara.

  • +11
  • +8

Mark Zuckerberg

Izvor: Profimedia / Autor: Kevin Dietsch / Getty images / Profimedia

Reality Labs zaključio je pak četvrto tromjesečje s operativnim gubitkom od oko 4,3 milijarde dolara, uključujući i troškove restrukturiranja, rekla je glavna financijska direktorica Susan Li.

U cijeloj 2022. Reality Labs poslovao je s operativnim gubitkom od 13,7 milijardi dolara, uz prihod od 2,16 milijardi dolara, pokazuje izvješće.

Li je potvrdila prognoze da bi gubici u tom dijelu poslovanja trebali porasti u ovoj godini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!