ZBOG STABILNOG TEČAJA

Mesić i Jurčić protiv Rohatinskog

Željko Rohatinski

Željko Rohatinski

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Cilj mora biti gospodarski rast, a ne stabilan tečaj, utjecaj turizma je precijenjen

Predsjednik Stjepan Mesić naglasio je kako Hrvatska hitno treba pronaći novi gospodarski model temeljen na izvozu te se usmjeriti na bliskoistočna tržišta na kojima su hrvatski proizvodi konkurentni.

'Stalno ističemo da smo za Europu, za europska tržišta, no tamo nismo konkurentni. Moramo se vratiti na tržišta na kojima smo bili za vrijeme bivše Jugoslavije', rekao je Mesić na okruglom stolu u organizaciji hrvatsko-britanske poslovne mreže održanom u Zagrebu. Mesić je pozvao na ukidanje viza za građane zemalja kao što su Saudijska Arabija, Oman i Katar. Naglasio je i kako moramo stimulirati investicije u proizvodnju i izvoz jer nas je 'dosadašnji model rasta zasnovan na uvozu i zaduženju odveo u probleme'.

'Direktna strana ulaganja moraju biti usmjerena u izvozni sektor', istaknuo je Mesić i kao preduvjete naveo nužnost ukidanja poreza na reinvestiranu dobit u Hrvatskoj, ukidanje kriznog poreza i borbu protiv korupcije. Predsjednik se nanovo obrušio i na politiku Hrvatske narodne banke u čemu mu je podršku dao i profesor Ljubo Jurčić naglasivši kako nam je cilj stabilan tečaj umjesto da je to rast. 'Pada izvoz složenih proizvoda, a raste onih jednostavnih. Od proizvodnje idemo prema manufakturi', rekao je Jurčić istaknuvši kako nema nijedne razvijene zemlje na svijetu čiji se razvoj temelji samo na turizmu. 'Turizam je precijenjen. Kada se izuzmu uvozne komponente, on sudjeluje sa 10, a ne 20 posto u BDP-u', izjavio je. Rekao je da od oko 17 mlrd. eura uvezenih roba sami možemo proizvesti 25 posto i time potaknuti rast. 'U protivnom nas čeka dugoročna kriza', upozorio je Jurčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi